lördag 28 november 2009

Vegetariska kroppkakor med reducerad grönsakssås och granatäpple

Kroppkakor på ett nytt, kul sätt där sött, syrligt och salt kombineras på ett gott sätt. Många tror nog att kroppkakor är krångligt att laga men det är inte så svårt, mitt tips är att man inte gör en så stor sats för då kan det vara jobbigt. Ett annat tips är att man låter potatisen kallna innan man rör ihop degen och att man sedan låter degen stå i kylen någon timme innan man formar bullarna, detta för att degen inte skall bli kladdig och ohanterlig.Ingredienser
1/2 kg potatis (kokt och kall)
2,5 dl durumvete (eller vanligt)
1 ägg
salt

Mosa potatisen och blanda med ägg. Blanda sedan alla ingredienser tills det blir en deg. Ställ i kylen någon timme innan det är dags att göra kroppkakor av den.

Fyllning
champinjon
gul lök
fetaost
peppar
salt

Stek lök och champinjoner tills de vattnat ur sig. Salta och peppra. Jag föredrar ganska mycket peppar till denna rätt, däremot behövs inte så mycket salt eftersom fetaosten ger sälta. Låt lök och champinjoner svalna och smula sedan ner fetaost.

Utbakning
Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Skär degen i 8 bitar. Mjöla händerna. Forma en rund centimetertjock skiva av en av bitarna. Fyll med ca 1 msk av fyllningen och omslut med deg. Se till att fyllningen är helt omsluten så att den inte rinner ut vid kokning.

Koka kroppkakorna ca 5 minuter. De är klara när de flyter upp.

Sås
blandade grönsaker (tomat, morot, palsternacka, stjälkselleri, vitlök, gul lök, purjolök)
salt
grädde

Skölj och skär grönsakerna i grova tärningar, lägg i kastrull och häll i vatten så att de precis täcks. Låt puttra tills de är mycket mjuka (kan gärna stå och puttra någon/några timmar). Sila bort grönsakerna med en finmaskig sil, tryck ut vattnet ur grönsakerna.

Koka ner såsen tills den är mycket smakrik, till ungefär en tiondel. Häll i lite grädde och smaka av med salt. Låt puttra några minuter.

Servera kroppkakorna med lätt kokt grönkål (koka 1 minut) och grantatäpple
blog comments powered by Disqus