tisdag 5 maj 2009

Matlagningsskolan - pannkaka och bröd i panna

Tänkte börja en liten matlagningskola för de som blir förvirrade av att jag inte använder några mått. Jag kommer därför att skriva ner lite tips och knep för hur man kan bära sig åt för att inte behöva använda måttstockar, litermått och vågar. Här utgår jag ifrån en vanlig pannkakssmet för att skapa oändliga variationer av bröd och kakor tillagade i panna, eller varför ens begränsa sig till pannan?


pannkakssmet med majsmjöl och basilika

Nästan överallt i världen hittar man recept som liknar vår svenska pannkaka. Vissa av de mexikanska tortillabröden görs på smet och liknar pannkakor, i södra Indien finner vi "dosa" som är en sorts pannkaka, i Egypten har dom sin injera och i Frankrike galetter. Det finns säkerligen mängder med andra exempel.


galette på bovetemjöl fylld med oliv och kesoröra (gå till inlägget)

Såhär brukar recepten se ut på svenska pannkakor. Bra som utgångspunkt.

3 ägg
2,5 dl mjöl
6 dl mjölk
1 nypa salt
1 nypa socker
smör att steka i

Variationsförslag

istället för mjölk
vatten
yoghurt

öl

eller kokosmjölk


istället för vetemjöl
grahamsmjöl
bovetemjöl
majsmjöl
rismjöl
eller kaktusmjöl (nopales)

Kryddförslag
basilika
oregano
timjan
ost (feta, riven)
paprikapulver
olika sorters curry
kanel
kummin
apelsin
citron

Ändra konsistensen
Den svenska pannkakan ger möjlighet att steka en mycket tunn kaka. Tillsätter man mer mjöl får man en mer brödlik konsistens. Använder man grövre mjöl blir den ännu matigare. Vatten ger också en matigare kaka. Mindre ägg ger en fastare konsistens.


pannkaka smaksatt med apelsin

Ändra smaken
Den svenska pannkakan är inte särskilt salt. Om man gör en kaka man ska använda till mat kan det vara idé att ha lite mer salt (smaka av). Något som vi är mycket dåliga på av tradition här i landet är att krydda vår mat, pannkakan är ett bra exempel. Det finns oändliga alternativ till kryddning i pannkakssmeten som vidgar användningsområdena. Citron, basilika och parmesan kanske leder tankarna till italien medan curry och yoghurt sätter en indisk prägel på kakan. Apelsin, kanel och vanilj är bra tips för en efterrättspannkaka.

Använd fantasin nästa gång du gör pannkakor!!!

Intressanta recept på andra sidor
Arabiska pannkakor (DN)
Kinesiska pannkakor (DN)

pannkakor.se har många roliga recept
blog comments powered by Disqus