söndag 15 november 2009

Stenugnsbakade grönsaker med stekt saganaki och sås på bönor och valnötter

Malmö förärades med min och Linnéas närvaro i helgen. Igår var vi och åt på ett ställe vid möllevångstorget som heter Tempo kök och bar. De serverade en synnerligen god anrättning med grillad aubergine, taggsvamp, rödbetor, rökt fetaost, färskt fikon och med en sås på kastanjer. Alltid roligt när restauranger lyckas vara mer innovativa än att servera den gamla vanliga risotton som vegetariskt alternativ. Bra gjort Tempo!

Här kommer en rätt med inspiration av detta besök i södern.Sås
stora vita bönor
valnötter
vatten
olivolja
salt
peppar

Mixa bönor och valnötter och vatten. Blanda i olivolja, salt och peppar. Låt puttra i kastrull ca 10 minuter.

Ingredienser
fast potatis
rödbetor
zucchini
fänkål
portabello
broccoli
päron
saganaki (eller haloumi)

Värm stenen i ca 40 minuter i 275 grader. Om man inte har sten kan man värma plåten innan man lägger över rotfrukterna. Skölj potatis och rödbetor och skär i halvor. Olja in halvorna samt salta och peppra. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in rotfrukterna i ca 15 minuter. Skär zucchini och fänkål i halvor. Olja, salta, peppra och lägg in i ugnen. Låt stå i ytterligare ca 10 minuter. Olja, salta, peppra och lägg in portabellon i ugnen.

Det svåra med denna rätt är tajmingen. Potatisen är färdig när den är mjuk och fått färg. Zucchinin och fänkålen ska också få färg och bli mjuka. Portabellon ska bli saftig rakt igenom och rödbetorna bli mjuka rakt igenom. Om man inte tajmar samtliga grönsaker så kan man ta ut dem i omgångar och sedan värma innan servering. Lägg in päron när det är ca 10 minuter kvar på gräddningstiden och broccoli när det är ca 5 minuter kvar. Det gäller också att tajma in stekningen av saganakiosten vilket tar ca 5 minuter.

blog comments powered by Disqus