söndag 8 november 2009

Gratinerad soppa med lök och potatis

Jag har aldrig gratinerat soppa förut, till denna fick jag inspiration från ett recept jag såg i någon tidning. Krutongerna höll sig knapriga och goda. Soppa håller sig varm länge i den varma formen. Resultatet blev en fantastisk god soppa med fransk touch.


Ingredienser: Soppa
rödlök
gul lök
vitlök (1 hel)
potatis
buljong
vitt vin
olivolja
timja
peppar

Skär av toppen på vitlöken så att den går att ställa upp och ned. Rosta den i ugnen uppoch nedställd på ett bakplåtspapper i 200 grader tills hela vitlöken är mjuk, ca 20-30 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Skär rödlök och gul lök i önskad storlek. Fräs i panna med olivolja tills de börjar bli mjuka. Skär potatis i önskad storlek och tillsätt. Låt fräsa några minuter. Tillsätt vin och låt koka in, tar några minuter. Tillsätt buljong och timjan (behövs bara lite timjan för att soppan ska få smak). Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalet, hacka och tillsätt. Låt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Till gratinering
Krutonger (gör gärna egna)
Riven ost

Lägg soppan i ugnssäkra formar (helst portionsformar). Lägg på krutonger och riven ost. Gratinera tills osten fått lite färg. Färdig att servera.blog comments powered by Disqus