tisdag 28 april 2009

Valnötsbiffar med halv stenugnsbakad potatis och sparrissås

En mycket lyxig anrättning om jag får säga det själv. Potatisen har kommit att bli en favorit. Det går nog ganska bra att göra på plåt också för den som saknar en härlig gotländsk sten att baka på. Nötbiffen på soya passade perfekt till såsen på vit sparris och gul lök. Dessutom ser det ju bra ut!Biffar
soyafärs
stötta valnötter
pressad vitlök
tomatpuré
ägg
vatten
ströbröd
salt
peppar
smör att steka i

Blanda alla ingredienser. Reglera konsistensen med vatten och ströbröd. Det ska gå att forma biffar men de ska vara kladdiga. Smaka av med salt och peppar. Stek i smör.

Vit sparrissås
vit sparris
gul lök
cremé fraiche eller grädde
salt

Skär av det träiga längst ner på sparrisen och skala bort det trådiga på sidorna. Skär av topparna för att använda dem till garnering sedan. Skär sparrisen i bitar. Skala och hacka löken grovt. Koka sparris (inte topparna) och lök i bara lite vatten och salt. Mixa slät när sparrisen och löken blivit mjuk. Tillsätt cremé fraiche till såsen är lagom krämig. Smaka av med salt.

Potatis
potatishalvor
olivolja
salt
peppar

Blanda potatishalvor med olivolja, salt och peppar med händerna så att det blir en jämn fördelning av olja och kryddor. Om du har baksten så värm den först och lägg in potatisen på den (lägg potatisen på bakplåtspapper och skjutsa in hela pappret). Om du inte har sten så lägg dem bara på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills de har fin färg och är mjuka i mitten.

Koka sparristopparna och broccoli (topparna behöver nog lite längre tid än broccolin)

Servera enligt bilden. Jag har garnerat med ärtskott och rädisor.


blog comments powered by Disqus