måndag 11 maj 2009

Galetter med rotselleri, zucchini, aubergine, getost och valnötter

Det finns särskilda galetteplattor som man ställer på bordet och sätter en kontakt i väggen. På så vis kan alla göra sin egen galette med det man vill ha och den blir alltid helt nygjord. Jag har tyvärr ingen sådan utan steker i vanlig panna men det går bra det också. Getost och valnötter är en klassiker, rostade pumpafrön är ett bra alternativ till alergiker.Smet
4 dl vatten
1 ägg
2,5 dl bovetemjöl
salt

Smeten behöver stå 30-60 minuter, konsistensen blir annars inte den rätta.

Fyllning
rotselleri
aubergine
zucchini
broccoli
körsbärstomater
getost, chevré
rostade valnötter
rostade pumpakärnor
ärtskott till garnering

Skär rotselleri i tärningar och stek på medelhög värme. Skiva aubergine och salta dem och låt dra ut på hushållspapper (aubergine kan ha en beska som dras ut av detta). Tärna aubergine och zucchini och stek med rotsellerin. Stekt tills rotsellerin är mjuk och resten fått fin färg, salta och peppra efter smak. Lägg sist i broccoli och körsbärstomater överst och lägg på lock, ställ av från plattan efter någon minut.

Stek upp galetterna. Det kan vara lite marigt att sprida smeten jämnt i pannan eftersom smeten håller ihop mer än vanlig pannkakssmet. Ha inte för hög värme (medelhög, typ 3-4 av 6 steg) och sprid smeten med baksidan av en rundad slev med en sprialrörelse från mitten. Krävs kanske lite träning för att det ska blir lyckat, ha därför lite tålamod.

Fyll med blandningen, toppa med chevré, valnötter, pumpakärnor och garnera med ärtskott. Jag använde en tandpetare för att hålla ihop galetten.
blog comments powered by Disqus