fredag 12 februari 2010

Soju - den traditionella koreanska spriten

Sojun började tillverkas i Korea någon gång på 1300-talet. Det är en klar destillerad spritdryck vilken vanligtvis har en alkoholhalt på omkring 20% men kan vara starkare. Smaken är ungefär som vodka, fast något sötare. Den orsakar således rysningar och är inte speciellt god, särskilt inte om man som jag har lite ont i halsen. I butiken finns den kyld så jag antar att det är så den skall drickas. Man ser den förtäras i små glas på restaurangerna. Idag firade vi vårt nya hem med en smutt och man kan konstatera att den inte är någon favorit. Den verkar främst vara populär för sitt höga APK-värde (alkohol per krona), 36o ml kostar 12-13 kronor - det blir billiga fyllor det! Det kan även noteras att enligt wikipedia (med hänvisad källa till KBS World som i sin tur hänvisar till Korea Alcohol & Liquor Industry Association) så drack genomsnittskoreanen över 20 år 90 flaskor soju under 2006, vilket man nog måste säga är en beundransvärd insats.
blog comments powered by Disqus