lördag 6 februari 2010

Nybörjare i Seoul

Det är inte alltid så lätt att veta hur man förväntas bete sig på en restaurang i ett främmande land med en främmande matkultur. För det första är det svårt att beställa då man har svårt att läsa menyn. Koreanerna använder ju inte heller latinskt alfabet utan sitt eget som heter hangul och som jag än så länge inte fattar någonting av (nästan, jag kan typ 3 bokstäver). Vi har hittills lyckats få in mat iallafall, någon köttbit har vi fått pilla bort men det har inte varit värre än så.

För det andra kan det vara svårt att veta hur man äter vissa rätter och hur man ska använda vissa redskap. Igår fick vi in en sax till maten vilken vi gissade skulle användas till att klippa nudlar med, vilket vi idag kunde bekräfta. Efter att ha fösökt med pinnar en stund så fick Linnéa in en gaffel (jag fick dock ingen gaffel och fick fortsätta tampas).

Till lunch åt vi tofu i en stark sås. Den fanns med olika sorters kött och fisk men också vegetarisk med kimchi (mjölksyrad kål(tror vi)). Servitören hjälpte oss att göra rätt med riset vilket kom in i en stengryta, det skulle först skjälpas över i en skål, sedan fyllde man stengrytan med vatten. Efter man ätit upp maten skulle vattnet och kvarvarande ris ätas ur stenen. Varmt vatten med lite ris i botten är dock ingen kulinarisk läckerhet som ni där hemma i Sverige behöver vara avundsjuka på.


blog comments powered by Disqus