lördag 26 december 2009

Enkel risotto med päron, serverad till pestomarinerade quornfiléer

Jag lagar risotto ganska ofta, det är enkelt, gott, går att variera och passar både till festligare tillfällen såväl som vardagsmat. En vän frågade om risottorecept och jag märkte då att jag faktiskt aldrig lagt upp ett sådant här på bloggen. Här kommer det första (men troligen inte det sista).Risotto
aborioris
vitlök
buljongtärning
vit balsamvinäger (eller ännu hellre, vitt vin)
parmesan
salt
peppar
olivolja
päron

Koka upp en liter vatten i en kastrull eller i en vattenkokare. Fräs vitlöken tills den blivit mjuk i olivolja. Tillsätt riset och låt det fräsa på medelhög värme några minuter. Lägg i buljongtärning och slå på ett par deciliter vatten. Låt puttra på mellan hög värme tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. Slå sedan på ca en deciliter vatten åt gången och låt det dra in. Smaka av så att det är lagom mycket buljong, tillsätt annars mer.

Smaksätt med lite balsamvinäger (eller vitt vin) när riset är lagom mjukt. Skär päronen i önskad form och storlek. Låt vinägern eller vinet ånga av något innan plattan tas av spisen. Riv sedan i parmesan och smaka av med salt och peppar.


Pestomarinerade quornfiléer
quornfiléer
pesto
olivolja
salt
peppar
smör att steka i

Lägg filéerna i en påse. Lägg i pesto, olivolja, salt, peppar. Låt marinera minst 30 minuter men helt längre (gärna över natten). Stek i smör (det blir finare yta av smör) tills de är gyllenbruna.

blog comments powered by Disqus