lördag 2 januari 2010

Tjock pizza med tomat, svamp och getost

Gott nytt år! Denna pizza avnjöts i soffan till en film så här på årets första dag. En perfekt utflyktspizza annars.Deg (1 plåt, tjock pizza)
25 gram jäst
5 dl vatten (ca 37 grader)
1 dl rågsurdegsgrund (kan uteslutas)
2 dl rågmjöl
vetemjöl (ca 8 dl)
salt (ca 1/2 msk)

Blanda allt utom vetemjölet och salt. Blanda i vetemjöl tills degen håller ihop och inte flyter ut. Den skall vara kladdig men ändå ha spänst. Bearbeta med visp med degkrokar i ca 8 minuter. Tillsätt saltet och kör ett par minuter till.

Smörj en kastrull (måste inte vara en kastrull just men jag tycker det är praktiskt) med olivolja. Lägg i degen. Låt jäsa under lock i ca 40 minuter. Dra med blöta händer ut degen och vik den dubbelt. Upprepa ett par gånger. Lägg tillbaka i kastrullen. Låt jäsa 20 minuter och gör sedan om proceduren. Detta görs för att degen skall få spänst.

Smörj en plåt med lite olivolja när degen jäst ytterligare 20 minuter. Dra och tryck ut degen så försiktigt som möjligt så att den täcker hela plåten.

Fyllning
tomat
kantareller och champinjoner (eller annan svamp)
rödlök
vitlök
soyabönor
chevre
oregano
havssalt

Stek svampen. Salta och peppra. Sprid samtliga ingredienser över degen. Låt degen jäsa ytterligare ca 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 20 minuter. Strö över havssalt och oreganoinnan servering.blog comments powered by Disqus