fredag 2 maj 2008

Revansch i det italienska köket

Efter den misslyckade pizzan skrapade jag bort alla degrester och sedan skarapade jag ihop lite nytt mod och tog tag i en italiensk middag som visade sig bli en anrättningskomposition av rang. Stekt kronärtskocka med ströbrödsfyllning, tomat- och zucchinisallad samt ugnsrostad mandelpotatis med yoghurtsås smaksatt med pesto stod på menyn.


Kronärtskocka

Ingredienser:
ägg (1)
ströbröd
örter (i det här fallet har jag använt oregano)
vitlök
olivolja
salt
peppar

Förkoka skockan tills det går att rycka bort bladen utan större ansträngning. Ha inte i så mycket vatten utan låt det mesta av skockan ångkoka (med andra ord: koka med lock). Släng i några droppar pressad citron eller lime i vattnet för att skockan inte ska missfärgas vid kokningen. Jag kapade topparna (kanske 3cm) efter kokningen men det hade nog varit bättre att göra detta innan då den inte är lika mjuk.

Blanda sedan ägg, olivolja, pressad vitlök, örter, salt och peppar. Häll i ströbröd och blanda. När massan börjar bli grynig är det lagom. Skär sedan av toppen av skockan, tryck ut bladen och lägg i massan. Stek sedan skockorna upp och ner i en oljad panna. De är färdiga när de ha fått en skönt gyllenbrun färg (allt är färdigt när det har fått en skönt gyllenbrun färg).


Hur mycket man kan äta av skockan varierar efter hur färsk den är

Tomat- och Zucchinisallad

Ingredienser:
tomat
zucchini
basilika
olivolja
flingsalt

Skär zucchini i önskad form och stek den i olivolja. Låt svalna och blanda sen med resten av ingredienserna.


Mandelpotatis

Ingredienser:
mandelpotatis
kallpressad rapsolja
salt
peppar

Skär potatisen i önskad form. Salta och peppra efterbehag. ringla över olivolja och langa in i ugnen. Gyllenbrun färg är det naturligtvis som gäller!

Yoghurtsås med pestosmak

Ingredienser:
Turkisk yoghurt (eller gräddfil, eller créme fraiche)
pesto
pressad lime
salt
pepppar

Allt efter tycke och smak

Kalle Leppinen!
blog comments powered by Disqus