För några dagar sen satte jag igång en surdeg av min surdegsgrund vilken jag spetsade med lite vildjäst. Den knådade jag ihop till en deg igår och idag så knöt jag ihop säckan och åstadkom ett bröd av denna. Jag ska erkänna att jag inte smakat på brödet i skrivande stund men det ser väldigt gott ut.
Steg 1 Surdeg
lite surdegsgrund
en skvätt vatten
lite rågmjöl
en liten skvätt vildjäst (går bra med ett uns vanlig jäst)
Rör ihop och låt stå en dag eller två
Steg 2 Deg
surdegen från steg 1
riven potatis
typ en halv liter vatten
mjöl (jag hade vetemjöl special och rågsikt)
salt
degen från igår
hasselnötter
valnötter
Mjöla händerna och knåda försiktigt i nötterna. Låt degen jäsa ett par timmar, den är färdig när den blivit stor och spänd. Jag lät min jäsa i jäskorg. Grädda sedan i ganska högtemperatur. Släng i ett par isbitar i botten av ugnen för att få en härligt knaprig yta. Det där med ugnstid har jag inte riktigt kläm på. Denna deg var inne tills den såg fin ut och hade en hård botten. Det går också bra att sticka in något i degen och se om det blir kladdigt eller om det blir torrt (kladdigt är ofärdigt, torrt är färdigt).