tisdag 28 april 2009

Valnötsbiffar med halv stenugnsbakad potatis och sparrissås

En mycket lyxig anrättning om jag får säga det själv. Potatisen har kommit att bli en favorit. Det går nog ganska bra att göra på plåt också för den som saknar en härlig gotländsk sten att baka på. Nötbiffen på soya passade perfekt till såsen på vit sparris och gul lök. Dessutom ser det ju bra ut!



Biffar
soyafärs
stötta valnötter
pressad vitlök
tomatpuré
ägg
vatten
ströbröd
salt
peppar
smör att steka i

Blanda alla ingredienser. Reglera konsistensen med vatten och ströbröd. Det ska gå att forma biffar men de ska vara kladdiga. Smaka av med salt och peppar. Stek i smör.

Vit sparrissås
vit sparris
gul lök
cremé fraiche eller grädde
salt

Skär av det träiga längst ner på sparrisen och skala bort det trådiga på sidorna. Skär av topparna för att använda dem till garnering sedan. Skär sparrisen i bitar. Skala och hacka löken grovt. Koka sparris (inte topparna) och lök i bara lite vatten och salt. Mixa slät när sparrisen och löken blivit mjuk. Tillsätt cremé fraiche till såsen är lagom krämig. Smaka av med salt.

Potatis
potatishalvor
olivolja
salt
peppar

Blanda potatishalvor med olivolja, salt och peppar med händerna så att det blir en jämn fördelning av olja och kryddor. Om du har baksten så värm den först och lägg in potatisen på den (lägg potatisen på bakplåtspapper och skjutsa in hela pappret). Om du inte har sten så lägg dem bara på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills de har fin färg och är mjuka i mitten.

Koka sparristopparna och broccoli (topparna behöver nog lite längre tid än broccolin)

Servera enligt bilden. Jag har garnerat med ärtskott och rädisor.


Om ekomat

Läste att skeptiker kritiserar den ekologiska odlingen (DN) då den är mindre effektiv än den ickeekologiska odlingen. Argumentet är bland annat att folk svälter i världen. Men är det verkligen där problemet ligger? Vi slänger ca 1/4 av vår mat och när skörden blir för stor så eldar vi upp en stor del av den för att få upp priserna. Det är snarare så att om vi i västvärlden (eller vad man vill kalla den) producerar dyrare mat så har småskaliga bönder i syd/öst lättare att konkurrera på marknaden.

Ett annat argument är att den ekologiska maten inte är bevisat nyttigare, ännu ett svagt argument anser jag. Ekologisk mat smakar ofta bättre (svårt att mäta men testa själva), dessutom behöver man inte spruta ut en massa skit i naturen, det är väl därför man köper ekologisk mat, inte i först hand för att man vill ha ett mätbart "mervärde"?


satte precis en deg, ska bli surdegsmorotslimpa, ekologisk havre har jag använt, undrar om jag känner ett mervärde?

måndag 27 april 2009

Gratinerad sparris med mandel och champinjonsås

Det börjar komma sparris till butikerna för ett anständigt pris. De är tyvärr inte så bra ännu så man får skära bort lite och skala dom lite för att slippa det trådiga och träiga, men när man väl gjort det så är det mycket goda. Någonstans äter man sparris till mandelsås men jag har glömt bort var. Jag gjorde iallafall en sås på mandel och champinjon.



Ingredienser
Vit sparris
champinjoner
mandel
mandellikör (eller sherry eller något annat gott)
vinäger (behövs nog inte om man har sherry eller något mindre sött än mandellikör)
salt
peppar

ost till gratinering, jag hade manchego
något trevligt att garnera med

Skär av det träiga längst ner på sparrisen och skala bort det trådiga på sidorna. Koka i några minuter tills de börjar bli mjuka (behöver inte bli helt mjuka eftersom de ska gratineras). Stek svamp med lite salt i olja tills de vattnet ur något. Mixa mandel. Tillsätt champinjoner och mixa. Tillsätt lite vatten så att massan inte bara fastnar på sidorna. Häll i en kastrull. Smaksätt med likör, vinäger, salt och peppar och låt puttra en stund.

Lägg sparrisen i en form, häll över sås och ost och gratinera på 250 grader högt upp i ugnen tills de fått fin färg (ca 10 minuter). Dekorera med exempelvis tomat och basilika

Sparrisrecept på DN:
Sparris med apelsinskum
Gratinerad sparris på florentinskt vis
Sparris med parmesan

söndag 26 april 2009

Krustader med färskost, päron, oliver och rädisor

Hade lite krustader över från krustadtillverkningen för några dagar sedan och slängde därför ihop en röra att fylla dom med. På senare tid har jag allt mer börjat använda frukt i matlagningen. Jag är speciellt förtjust i päron, äpple, torkad aprikos och torkade dadlar i maten. Frukten ger lite sötma och balanserar salta saker som mögelost, fetaost, kapris, oliver etc. I krustaderna använde jag päron vilka balanserades med oliver.

(Krustader går även att köpa)


Krustadröra
färskost
cremé fraiche
rädisor
oliver
päron
körsbärstomat
dill
örtsalt
peppar
basilikablad till garnering

Skiva rädisor, hacka päron och oliver (spara oliver till garnering). Rör ihop allt utan körsbärstomater. Cremé fraichen används för att få lagom konsistens. Smaka av med kryddorna. Fyll krustaderna och garnera med tomathalvor, oliver och basilikablad.


lördag 25 april 2009

Picknick med pizzasnurror/pizzabullar

Sverige har tydligen tre årstider (DN, SVD) på samma gång. Jag är mycket glad att vi har sommar här i Växjö idag. Har varit ute på picknick och ätit pizzasnurror och druckit rosévin för att fira Linnéas födelsedag (min flickvän). Pizzasnurror rekommenderas verkligen. De är lätta att laga, går att ta med och kan lagas till många. Jag gjorde två varianter. En med tomatsåst, fetaost och spenat och en med tomatsås, grönmögelost och päron. Skippa bullformarna för de tenderar att fastna, grädda snurrorna på bakplåtspapper istället.


Så gör du:
Använd gärna surdeg, det går bra att baka pizza på vilken bröddeg som helst. Bäst är dock att låta den jäsa över en natt. Gör först stora fyrkantiga pizzor, rulla ihop dem och skär bullar. Grädda i ugn ca 15 minuter (tills de fått fin färg).



Tomatsås
lök
vitlök
krossad tomat
tomatpuré
vatten
buljong
vinäger
salt
peppar
oregano

Fräs lök och vitlök mjuka. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa. Smaka av och krydda eventuellt.

Pizzasnurra 1:
tomatsås
grönmögelost
päron



Pizzasnura 2:
tomatsås
fetaost
spenat



Kolla också in Pias pizzabullar i DN
Foccacia med lök och tomat i Dagbladet.no
Bengt-Göran Kronstam om roséviner

fredag 24 april 2009

Fräsch lättlagad pasta till lunch

Mycket enkelt och härligt vårig pasta



Ingredienser

pasta (välj önskad form)
körsbärstomater

purjolök

sockerärtor

rädisor
olivolja med vitlökssmak (eller någon annan trevlig smaksatt olja)

lite pressad citron

färsk basilika (eller annan färsk ört)
salt och peppar

Koka pasta. Skiva rädisor, strima purjolök och sockerärtor, skär tomaterna i klyftor, under tiden pastan kokar. Häll av pastan och rör ihop allt i kastrullen (pastan ska vara varm), smaksätt med citron och olja, salta och peppra om det behövs, toppa med parmesan eller manchego.


Inspiration från dagens recept på DN

torsdag 23 april 2009

Pastastubbar med färskost, aprikoser och valnötter i grön sås

Eftersom jag hade lite pasta över från igår passade jag på att göra pastastubbar. Det var lite krisartat ett tag eftersom jag smaksatte creme fraichen med lite portvin vilket gjorde att den inte blev tillräckligt fast. Jag löste detta genom att göra en redning. Skulle nog därför rekommendera att creme fraiche byts ut mot färskost som är lite fastare (jag skriver därför färskost i receptet).




Recept på pasta, tryck här

Sås
lök
vitlök
savoykål
buljong
vatten

Skär lök, vitlök och savoykål i bitar. Fräs i olja. Häll på vatten (vattnet ska täcka grönsakerna) och lägg i buljongtärning. Låt koka tills mjukt. Mixa. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning
färskost
portvin (sherry, cognac eller nåt annat, bara lite)
salt
peppar
hackad aprikos
hackad valnöt

ost till gratinering

Blanda fyllningen. Stryk den på långa sjok pasta och rulla ihop. Sprid lite av såsen i form. Ställ i pastarullarna. Häll på resten av såsen. Gratinera med ost på 200 grader tills de fått fin färg (15 minuter).

Liknande recept på DN
pastastubbar i svampsås
Getostcanneloni med tomatsås

onsdag 22 april 2009

Öppen lasagne med zucchini, tomat och rotsellerisås

Den var ganska mättande denna anrättning. Mycket god! Om man inte bakar pasta själv går det nog bra att köpa färsk pasta och koka den (men det har jag inte testat).




För recept på pasta, tryck här



Sås
lök
rotselleri
palsternacka
vitlök
buljong
pressad citron
grädde

Fräs lök, rotselleri, palsternacka och vitlök. Tillsätt vatten halva vägen upp på rotfrukterna. Tillsätt buljong. Låt koka tills allt är mjukt. Tillsätt grädde. Mixa till slät sås, den ska vara lite tjock. Smaksätt med pressad citron och lite vitvinsvinäger, låt puttra en liten stund. Salta eventuellt.

Till lasagnen
zucchini, skivad
tomat i större bitar
strimlade sockerärtor
riven parmesan eller manchego

Stek zucchini. Lägg i tomat en liten stund när zucchinin är färdig, bara så att den mjuknar.

Varva sås kokta plattor (om du lagar pastan själv kan du ringla vika ett långt sjok fram och tillbaka), zucchini och tomat. Toppa med strimlade sockerärtor och riven parmesan.

Lite inspiration från DN:
Vegetarisk lasagne med spenat, keso och mozarella
Lasagne med fetaost (byt ut köttfärsen mot soyafärs)
Kantarellcanneloni
Pastarullar med ricottakräm och soltorkade tomater

måndag 20 april 2009

Morot, rotselleri och tomatsoppa

Hade inte ork att dra igång något större matlagningsprojekt idag. Gjorde en snabb soppa som blev både mustig och god.




Ingredienser
rotselleri
morot
vitlök
krossad tomat
buljongtärning
cayennepeppar
kanel
salt

garnering
krossat knäckebröd
hackad soltorkad tomat
kapris

Skala rotselleri och morot och skär i bitar och fräs i olivolja med vitlök. Tillsätt vatten och buljongtärning och krossad tomat. Koka tills rotselleri och morot är mjuka. Ställ av från pannan och mixa. Krydda med cayennepeppar och kanel och eventuellt salt och låt stå och puttra ett tag så att smakerna kommer fram. Tillsätt eventuellt vatten för att få önskad konsistens. Garnera soppan med krossat knäcke, soltorkad tomat och kapris.

Inspiration från morot och tomatsoppa på DN.

Quornsallad med rostat bovete

Tog lite inspiration från ett recept på DN idag men min vana trogen så bytte jag ut nästan alla ingredienser men principen är nog ungefär densamma. Istället för kyckling använde jag quornfiléer. Ett tips är att använda filéer istället för bitar eftersom dessa har en bättre konsistens (tycker jag iallafall, de är lite fastare). Naturligtvis kan man byta alla ingredienser mot något annat! :-)




Ingredienser
quornfiléer
rostat bovete
savoykål
rädisor
zucchini
vit balsamvinäger
olivolja smaksatt med vitlök
basilika
pressad lime
salt
peppar



Det är mycket lätt att smaksätta olivolja med vitlök. Jag rekommenderar ett inköp av en inte allt för dyr olja, lägg i ett par klyftor, låt stå någon vecka, voilá! Ta ut klyftorna om smaken blir för stark




Koka bovetet. Skölj med kallt vatten en liten stund. Hacka basilika och blanda med bovetet. Strimla savoykål, skär rädisor och zucchini och blanda med lite olja och vinäger. Skär quorn i bitar och krydda med olivolja (om du inte har smaksatt så strunta i vitlöken, det kan bli för stark smak annars), lime, salt och peppar. Stek tills bitarna fått fin färg. Serverar enligt bilden.

Kolla även denna sallad på ICA för inspiration

lördag 18 april 2009

Zucchinisoppa smaksatt med porter

Åt en stadig lunch vilket innebar att jag inte var alltför hungrig till middagen. Det blev därför en soppa som jag aldrig gjort förut. Jag hade hört någon gång att det är gott att smaksätta zucchinisoppa med öl och eftersom jag hade både en zucchini och en porter tänkte jag att det skulle nog funka, och det gjorde det.




Ingredienser
zucchini
vitlök
porter
grädde
persilja
buljongtärning
vatten
olivolja

Till garnering
riven zucchini
riven manchego
basilikablad

Fräs vitlöken i olivolja i en kastrull. Den ska inte ta färg. Tillsätt zucchini och fräs någon minut. Häll sedan vatten i kastrullen så att det täcker zucchinin. Lägg i buljongtärningen och låt koka ca 10 mintuer så att zucchinin mjuknar. Mixa med stavmixer. Häll i porter, ca 1 dl till 1 zucchini. Låt soppan puttra en stund och krydda sedan med persilja. Häll till sist i grädde till önksad krämighet. Garnera soppan med riven zucchini, riven manchego (eller parmesan eller liknande) och basilikablad.

inspiration från: Mariannes öltoppade zucchinisoppa på DN

Goda soyaburgare med mangosalsa och ugnsrostade potatisskal

Burgare är både gott och nyttigt, såvida man lagar egna vegetariska burgare och använder ett bra bröd. Denna gång köpte vi faktiskt bröd. Jag köper nästan aldrig bröd eftersom jag bakar själv. Vi köpte dock inte vitt fluffigt så kallat hamburgerbröd, vilket inte är speciellt gott och inte särskilt nyttigt heller. Testa hellre något grövre bröd till burgarna.
Mangosalsan var ett ypperligt inslag, gav lite sötma och fruktighet till burgaren och dessutom mycket enkel att göra iordning. Vi hade mascarpone hemma men det går nog bra med färskost eller någon tjockare yougurt eller dylikt.



Burgare
soyafärs
palsternacka
rotselleri
gul lök
buljongtärning
ägg
ströbröd
salt
peppar

Skala och skär palsternacka, rotselleri och gul lök i grova bitar. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa. Lägg i en buljongtärning och låt den lösa sig i den varma massan. Blanda sedan i färsen. Kontrollera att smeten inte är så varm att ägget koagulerar om det tillsätts. Knäck i ägget. Tillsätt sedan ströbröd tills smeten blir tjock och lite trög att röra. Smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund för att ströbrödet skall lösa upp sig. Smeten ska vara kladdig men ändå gå att forma till biffar. Forma biffar och stek i olja på medelhög värme.

Mangosalsa
mango (fryst går bra)
mascarpone
cayennepeppar
curry
salt



Tina mangon och mixa den. Tillsätt mascarpone (eller annan färskost eller yougurt) och rör ut alla klumpar. Smaksätt med cayennepeppar, curry och salt.

till servering
bröd (ha lite fantasi, strunta i fluffburgarbröd)
paprika
tomat
riven zucchini
charlottenlök
basilika till garnering



Ugnsrostade potatisskal
potatisskal
olja
salt
peppar
örtkryddor (ex basilika)



Skölj potatisen. Skala med kniv så att skalen blir något tjockare än när de skalas med skalare. Jag sparar ofta skalen när jag gör potatismos eller liknande. Lägg skalen i en bunke och blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Sprid på plåt och grädda i 225 grader tills de fått fin färg. Det tar inte så lång tid.
Hittade ett recept på kikärtsburgare på DN med myntasås som jag tänkte låta mig inspireras av nästa gång jag gör burgare. http://www.dn.se/mat-dryck/recept/kikartsburgare-med-myntasas-1.67456

torsdag 16 april 2009

Potatisterrin, soyaspett och jordärtskocksmousse

Potatisterrin måste förberedas dagen innan men det är det värt! De kryddiga spetten kompletteras av den milda jordärtskocksmoussen på ett delikat sätt. Garnera exempelvis med strimlade sockerärtor och skivade rädisor.



Potatisterrin
tunnt skivad potatis
strimlad purjolök
1 ägg till en form
en skvätt grädde
basilika
salt
peppar

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en stor bunke. lägg bakplåtspapper i en form och smörj med lite olja. Lägg i potatisblandingen. Grädda i ugn tills potatisen är mjuk, 225 grader. Ta ut och låt svalna. Lägg på folie och lägg på en bok (det kan vara bra att lägga papper emellan om man väljer en bok, iallafall och den är en kär) eller en bräda eller något som täcker så mycket av potatisen som möjligt. Ställ något tungt på och ställ i kyl över en natt eller om man gör terrinen på morgonen kan den möjligtvis ätas på kvällen.



Dag 2
Skär i stora kuber och stek i smör på alla sidor.

Soyaspett
träspett
soyafärs
gul lök
vitlök
ingefära
tomatpuré
dill
ägg
ströbröd
lite vatten
japansk soya
salt
peppar

Hacka lök och stek så att den mjuknar. Blanda alla ingredienser. Låt stå en stund för att ströbrödet ska blöts upp. Det ska gå att forma röran. Går inte det kan det behövas mer vatten om den är för torr eller mer ströbröd om den är för blöt. Smaka av med kryddorna så att önskad smak uppnås, jag tycker att spetten är godast om de är ordentligt kryddiga. Forma långsmala cigarrer, lägg på bakplåtspapper smort med lite olja och tryck igenom spett. Pensla spetten med lite olja. Grädda i ugn på 225 grader tills de fått lite färg.

Jordärtskocksmousse
jordärtskocka
lite grädde
salt

Koka jordärtsskockan mjuk. Låt skockan stå i lite kallt vatten så att den svalnar, den ska vara ljummen. Vispa lite grädde. Lägg i skockan och mixa slät. Smaka av med salt.

tisdag 14 april 2009

Krustader fyllda med färskoströra med äpple, kapris, oliver, charlottenlök och algrom

En variant av krustader. Kanske lite annorlunda men ack så goda och betydligt nyttigare. Färskosten ger krämighet; kaprisen, oliver och algrom sälta och äpplet syrlighet, gott med andra ord!



Krustader
ägg
vatten, lika mycket som ägget
ca 2dl havregryn
vetemjöl
salt
1 msk olivolja samt olja till att smörja formarna

blanda ägg, vatten havregryn, salt, olivolja och ca 1 dl vetemjöl i mixer. Tillsätt sedan vetemjöl tills det blir en grynig massa som klibbar ihop men inte kladdar, den ska gå att köra i pastamaskin eller kavla. Kör i pastamaskin så tunt det går, eller kavla så tunt det går. Olja små formar och klä med deg. Grädda i 200 grader tills de fått lite färg, tar bara några minuter.

Fyllning
1 del färskost (cream cheese)
1 del gräddfil
äpple
kapris
oliver
charlottenlök
morot
hackad dill
örtsalt
algrom och dillkvist till garnering

Finhacka morot och charlottenlök. Grovhacka oliver. Blanda Alla ingredienser (utan garneringen). Fyll krustaderna innan servering och garnera med algrom och dillkvist.

måndag 13 april 2009

Soyabullar med vitlök och ingefära

Kryddiga, smakrika och lättlagade bullar.



Ingredienser
soyafärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
en skvätt vatten
ca 1/2 dl ströbröd
riven ingefära
japansk soya
tomatpuré
salt
peppar

Tina soyafärsen. Hacka lök, pressa vitlök och riv ingefära. Blanda alla ingredienser. Låt stå en liten stund. Forma bullar och stek i olja (det behövs ganska mycket olja eftersom färsen inte är så fet).

Pastej på fänkål och bönor till påsk

Påskpastej som går att variera. Byt bara ut bönorna eller grönsakerna och kryddorna.



Ingredienser
fänkål
gul lök
vitlök
champinjoner
stora vita bönor
buljong
en skvätt grädde
1 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk ströbröd
salt
peppar

Fräs fänkål, gul lök, vitlök och champinjoner på mellanhög värme tills löken och fänkålen är ordentligt mjuk. Tillsätt buljongtärning och lite vatten så att den löser sig. Ställ av plattan och tillsätt bönor. Mixa med stav. Tillsätt sedan grädde och därefter ägg (kontrollera att röran inte är för varm så att ägget koagulerar). Tillsätt vetemjöl och ströbröd. Massan ska nu vara ganska kletig och en aning trög att röra runt. Smaka av med salt och peppar. Grädda i välsmord form i ca 45 minuter på 175 grader. Pastejen ska vara fast men inte torr, då är den klar.

söndag 12 april 2009

Picknickmuffins med gorgonzola, spenat, tomat och oliver

Mycket goda matmuffins, perfekta till picknick!


Ingredienser smet:
3 dl majsmjöl (polenta)
3 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 ägg
2 tsk bakpulver
salt
oregano

fyllning
oliver
gorgonzola
tomat
spenat (tinad, urvattnad)

Blanda ihop smeten. Skär fyllningen i önskad storlek och blanda i smeten. Smörj formar med olja och fyll till 3/4 med smet (jag använder vanliga bullformar eftersom muffinformar absurt nog är ca 10 gånger dyrare). Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter.