tisdag 28 april 2009

Om ekomat

Läste att skeptiker kritiserar den ekologiska odlingen (DN) då den är mindre effektiv än den ickeekologiska odlingen. Argumentet är bland annat att folk svälter i världen. Men är det verkligen där problemet ligger? Vi slänger ca 1/4 av vår mat och när skörden blir för stor så eldar vi upp en stor del av den för att få upp priserna. Det är snarare så att om vi i västvärlden (eller vad man vill kalla den) producerar dyrare mat så har småskaliga bönder i syd/öst lättare att konkurrera på marknaden.

Ett annat argument är att den ekologiska maten inte är bevisat nyttigare, ännu ett svagt argument anser jag. Ekologisk mat smakar ofta bättre (svårt att mäta men testa själva), dessutom behöver man inte spruta ut en massa skit i naturen, det är väl därför man köper ekologisk mat, inte i först hand för att man vill ha ett mätbart "mervärde"?


satte precis en deg, ska bli surdegsmorotslimpa, ekologisk havre har jag använt, undrar om jag känner ett mervärde?
blog comments powered by Disqus