tisdag 17 augusti 2010

Zuccninisoppa med fänkål och blåmögelost

Zucchini är billigt just nu så då gäller det att passa på. Med fänkål och blåmögelost blir soppan smakrik. Det är inte heller något minus att den endast tog 25 minuter att laga med koktid och allt. Soppan blev ruskigt god så jag rekommenderar den verkligen!Ingredienser
1 rejält stor zucchini
1/2 fänkål
125 g blåmögelost
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 rödlök
2 potatisar
1 buljongtärning
2 dl mjölk
0,75 dl vitt vin
1-2 msk pressad citron
1-2 tsk örtsalt

Skär vitlöksklyftorna, rödlöken och den gula löken i skivor. Fräs i kastrull i olivolja eller smör en liten stund. Skär så länge upp fänkålen och potatisen i skivor och lägg i kastrullen. Skär sedan zucchinin i bitar och lägg i. Grönsakerna och löken skall inte ta färg, sänk temperaturen om kastrullen blir för varm. Tillsätt en halv liter vatten och buljongtärningen. Låt koka på mellanhög värme i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Häll i vinet innan kastrullen tas av värmen och låt alkoholen koka bort, det räcker med ett par minuter. Ställ av kastrullen från värmen och smula i blåmögelosten. Låt soppan svalna något innan och mixa den sedan med mixerstav. Mixa till önskad konsistens. Häll sedan i mjölk och smaksätt soppan med pressad citron och örtsalt.