fredag 20 augusti 2010

Knapriga kex på råg och havre

Ikväll ska jag hem till en vän och spela sällskapsspel. Det bestämdes att vi skulle ta med tilltugg så jag tänkte att det vore schysst att baka lite kex och ta med. Receptet är ungefär detsamma som de kexrecept jag tidigare lagt ut på bloggen men denna gång är jag lite mer utförlig vad gäller måtten :-)Ingredienser (3 plåtar)
0,5 dl rågsurdegsgrund (eller 0,5 dl vatten + 0,5 dl rågmjöl)
2,5 dl ljummet vatten
ca 5 g jäst
3 dl rågmjöl
2,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
1 msk örtsalt

Blanda jäst och vatten så att jästen löser sig. Rör sedan ihop samtliga ingredienser så att de blandas ordentligt. Låt stå och jäsa 1-2 timmar tills den blitvit ca 1,5 ggr större.

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj in händer och kavel med lite olivolja och kavla sedan ut 1/3 av degen på bakplåtspapper. Den behöver inte vändas eller så, bara kavla ut den så att den blir ca 1-2 mm tjock. Skär sedan i önskade bitar och grädda i ca 20 minuter tills kexen har fått lite färg. Om kexen på sidorna börjar bli för bruna kan man ta ut plåten och plocka bort kexen på kanterna.

Lägg kexen på galler när de tagits ut ur ugnen. Bryt isär dem när de svalnat något så att de går att hålla i. Sen är det bara att knapra på!