lördag 7 augusti 2010

Zucchinisoppa från Klara soppteater

För de som aldrig har varit på Klara soppteater kan det varmt rekommenderas! Det går alltid att få vegetariskt alternativ men ganska många soppor är vegetariska redan som de är. Jag hittade en kokbok med soppor från soppteatern hos mina svärföräldrar och lagade denna zucchinisoppa efter en dag med långsamma promenader med paraply i bergianska trädgården. Här följer ett något modifierat recept.



Ingredienser
2 zucchini
1 liter grönsaksbuljong
1 lök
1 potatis
2 dl matlagningsgrädde
½ dl dill
ca 1 tsk pressad citron
örtsalt
ca 1 msk smör att steka i
(ev. Räkor för de som äter det)

Riv en halv zucchini fint. Skär resten i grova tärningar. Skala och riv potatisen grovt. Skala och skiva löken.

Fräs löken på mellanhögvärme i smöret tills att löken precis börjar få färg i en kastrull. Häll i buljongen, potatis och zucchinitärningarna (ej den rivna zucchinin). Låt puttra tills zucchinin är mjuk, ca 10 minuter. Ställ av kastrullen från värmen. Mixa tills soppan är slät. Tillsätt grädde, dill, riven zucchini och pressad citron. Värm upp soppan om det behövs. Smaka av med örtsalt. (lägg eventuellt i räkor).

Servera exempelvis med vitlöksbröd