torsdag 19 augusti 2010

Surdegsciabatta

Jag vet inte riktigt vad man får kalla ciabatta och inte, ordet betyder ju toffel och dessa bröd gjorda på rågsurdegsgrund är ju toffelformade. Hur som helst blev det ett mycket gott bröd med stora hål och lite extra sälta.

Fördeg
1 dl rågsurdegsgrund
2 dl vatten
3 dl vetemjöl

Blanda och låt stå över natten.

Deg
fördegen från gårdagen
5 dl vatten
12,5 dl vetemjöl special (Saltå kvarn)
1,5 msk salt (eller efter behag, detta är ganska mycket salt)

Blanda fördeg och vatten. Arbeta sedan in mjölet undan för undan och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i bunke med en kraftig slev eller liknande, se till att degen dras ut ordentligt när den knådas. Arbeta degen tills den fått bättre spänst och inte är lika kladdig 15-2o minuter.

Skjälp upp degen i en rikligt inoljad bunke eller stor kastrull. Täck med tättslutande lock, plastfolie eller liknande.

Låt stå en halvtimme, dra sedan ut den och vik ihop den 3-4 gånger. Låt stå ytterligare 30 minuter och upprepa proceduren. Degen skall sedan jäsa orörd i ca 1 timme, tills den jäst upp ordentligt.

Sätt ugnen på 275 grader innan degen försiktigt skjälps upp på ett rikligt mjölat bakbord. Mjöla händerna och vik degen på mitten en gång mot dig. Mjöla sedan försiktigt in hela degen och se till att den inte fastnar i bakbordet. Dra ut den på längden och skär den i ca 12 bitar. Dra försiktigt ut bitarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Sänk temperaturen till 250 grader då brödet sätts in. Grädda i 20 minuter, vädra efter 12-13 minuter och sedan ytterligare efter 16-17 minuter. Ta ut bröden efter 20 minuter och lägg dem på galler. Låt dem vila minst 15 minuter innan de skärs itu.