söndag 8 augusti 2010

Lättbakat bröd med havre och råg

Degen slängde jag ihop på kvällen och lät den stå och jäsa i kylen över natten och sedan slängde jag direkt in det i ugnen. Resultatet blev ett härligt saftigt bröd med god smak av råg och havre.Ingredienser
6 dl vatten
15 gram jäst (färsk)
5 dl havregryn
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk örtsalt

På kvällen
Blanda ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten av ingredienserna och blanda runt ordentligt så att det inte finns några mjölklumpar. Forma fyra bröd och lägg på bakplåtspapper. Smörj pappret med lite olja så för att degen inte ska fastna. Täck över bröden med en bunke eller stor kastrull eller liknande och låt jäsa i kylen över natten.

På morgon
Värm ugnen till 275 grader. Lägg över bakplåtspappret på en plåt och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 250 grader när plåten ställs in. Grädda i 15 minuter. Vädra ugnen och sänk till 200 grader. Grädda i ytterligare 20-25 minuter tills de fått fin färg undertill. Ta ut bröden och lägg på galler. Lägg över en kökshandduk. Om bröden fastnat i bakplåtspapper kan pappret blötas medan bröden fortfarande är varma för att det ska lossna. Låt bröden stå minst 3o minuter innan det skärs upp.