måndag 2 augusti 2010

Gott bröd på fusksurdeg

Ivrig efter 6 månader utan ugn orkade jag inte vänta på att en surdeg skulle ligga till sig. Jag blandade därför i lite jäst och lät en fördeg ligga över natten. På så sätt fick brödet lite av en surdegssmak och jag kunde baka redan första dagen i Sverige :-)



Fördeg
ca 1/5 paket jäst
2 dl vatten
1 dl rågmjöl
2 dl havregryn

Rör ihop och låt stå under natten i övertäckt bunke.

Morgon, dag 2
7 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl (manitoba cream)

Rör ihop, låt står 2-3 timmar i övertäckt bunke.

Degen
fördegen från gårdagen
degen från morgonen
1/5 paket jäst
2 msk vatten
1-2 msk örtsalt
ca dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Blanda ihop fördegen, degen från morgonen och övriga ingredienser. Smaka på degen så att den är lagom salt. Degen skall vara kladdig men inte alltför lös. Det kan eventuellt behövas lite mer mjöl för att degen inte skall flyta ut.

Låt degen jäsa ca 2 timmar tills den har jäst upp ordentligt i plastlåda eller övertäckt bunke (lufttät). Dra ut den med blöta kalla händer och vik ihop den. Lägg den i en oljad bunke och låt stå övertäckt i ca 30 min. Dra på nytt ut degen och vik ihop den ett par gånger. Låt stå ytterligare en halvtimme. Sätt under tiden på ugnen på 275 grader med plåten i ugnen

Degen skall nu vara spänstig och luftig. Vänd försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Strö mjöl över den och för över degen i ett stycke på ett bakplåtspapper. För över pappret och degen på den varma plåten. Sänk värmen till 250 grader, grädda i 15 minuter. Lufta ugnen och sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 5o minuter. Ställ evetuellt ner plåten längre ner i ugnen om brödet fått färg upptill men inte nertill. Det går också bra att köra på endast undervärme mot slutet och brödet behöver färg undertill. Får brödet för mycket färg upptill kan man lägga över lite aluminiumfolie.

Efter ca 1 h och 5 minuter är brödet klart. Låt stå på galler i minst 30 minuter innan det skärs upp.