torsdag 27 augusti 2009

Surdegspizza med päron och blåmögelost

Päron och mögelost är en klassisk kombination men kanske inte på pizza. Sötman i päronen balanseras fint med den fräna och salta smaken i mögelosten. Fungerar alldeles utmärkt på pizza (borde finnas på alla pizzamenyer!).



För recept på surdeg tryck här

Ingredienser
tomatsås
blåmögelost
riven ost
päron
färsk tomat
oregano till garnering

Det behövs inte så mycket av varje ingrediens, pizzan riskerar då att bli vattnig. Blåmögelost har en väldigt stark smak och den kan man därför vara lite sparsam med.



Tomatsås
gul lök
vitlök
krossad tomat
tomatpuré
oregano
buljongtärning
peppar
salt (om det behövs)
vatten
olivolja

Finhacka lök och vitlök i olivolja. Fräs mjuka. Tillsätt krossad tomat tomatpuré och lite vatten, därefter buljongtärningen. Låt puttra ett tag och smaka av med salt och peppar.




Utbakning
Det kan vara lite klurigt att baka ut degen. Jag använder händerna och ett rikligt mjölat bakbord. Degen dras ut med händerna i cirkelformade rörelser (alla har väl sett hur pizzabagarna gör). Sedan lägger jag över degen på bakplåtspapper för att kunna få in pizzan på bakstenen. Lägg på ingredienserna först när degen är på bakplåtspapper, det kan annars vara väldigt svårt att få in pizzan. Om man inte har baksten rekommenderar jag att man värmer plåten i ugnen innan man lägger över pizzan.

Gräddning
Grädda pizzan hårt - 250-275 grader tills den fått fin färg.
blog comments powered by Disqus