onsdag 26 augusti 2009

Gott men platt!

Tänkte att jag skulle göra en relativt lös deg för att få stora hål men chansningen gick inte riktigt hem. Hade nog för lite mjöl vilket gjorde att bröden flöt ut. De blev dock mycket goda och ytan blev fantastisk fin så det gör inte så mycket. Surdegen var väldigt bra, bubblade fint och degen jäste upp fint. Konsistensen var mycket bra, saftig och med fint tuggmotstånd. Har sparat lite deg till nästa bak och även lite till kvällens pizza.


ett härligt brödlandskap

Dag 1
ca 2 dl surdegsgrund på råg
4 dl vatten
vetemjöl

Blanda surdegsgrund och ljummet vatten. Tillsätt vetemjöl tills det blir en mycket lös deg.

Dag 2
Deggrunden från dag 1
5 dl vatten
vetemjöl + lantvetemjöl (eller bara vetemjöl)
salt ca 1,5 mskBlanda i degblandare. Tillsätt mjöl tills degen inte klibbar vid kanterna och går att röra vid utan att den kladdar. Känn också hur fast degen är, om den flyter ut behövs det lite mer mjöl (det var i detta moment som jag hade lite för lite mjöl).

Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tog ca 3 timmar för min deg.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela och lägg i väl mjölade jäskorgar. Låt jäsa i ca 30 minuter. Värm ugnen så länge. Har du baksten behöver du sätt på ugnen tidigare, ca 1 timme innan gräddning.
Grädda på hård värme i ca 30 minuter. Tills bröden fått fin färg och är hårda undertill i mitten (knacka, de ska låta ihåliga).


Inte så dumt ändå!

Fler baktips finner du här
blog comments powered by Disqus