söndag 23 november 2008

Balt-tema, när temat är viktigare än maten...


Ser det inte fantastiskat gott ut? - Eller?

Baltisk mat sägs ibland vara smaklös, fet och färglös. Det tyckte vi verkade lockande och tillagade en härlig måltid efter lettiska, estniska och litauiska recept. Det blev en färglös buffé som inte retade smaklökarna alltför mycket. Men ibland är det inte smaken som är det viktiga utan hur och att man tillagar maten och avnjuter den. Kanske kan dessa smaklösa anrättningar ge idéer till något, eller kanske verka som avskräckande exempel. Det skall sägas att viktoriakrämen som gjordes till efterätt var helt ok.
Jag lägger inte upp några recept eftersom vi använde oss av andras recept denna gång. Jag kan dock rekommendera Estnisk mat från 1984, den hade den rätta känslan med färglösa bilder och lagom tråkig disposition.


Kokt brysselkål - en besynnerlig smak men jag kan inte riktigt bestämma mig om den är god eller ej
Stekt inlagd champinjon med lök - Hade nog varit bättre utan inläggningen som inte alls var angenäm men gav den för den baltiska maten karaktäristiska syrligheten


Cepilinai till vänster - som kroppkakor fast mera smaklöst och serveras med yougurt, en ganska tråkig kobination Agurko till höger - gurka med honung helt enkelt. Kanske inte heller någon lyckad kombo


Viktoriakräm - en lysande stjärna i detta sällskap

fredag 21 november 2008

Kanel och russin-bagel till glöggkvällen

Jag var lite skeptisk men Linnéa har varit ihärdig och tjatat ett tag (sedan sommarens USA-tripp) så nu blev det äntligen av - Kanel och russin-bagel-baket, och det visade sig vara ett mycket trevligt koncept. Perfekt till en mysig glöggkväll!





Ingredienser
rommarinerade russin (jag lät dem ligga i mörk rom i ca 4 dagar, går nog att korta tiden)
0,5 liter vatten (räcker till typ 4 plåtar)
rågsikt 40% (400g)
vetemjöl 60% (600g)
halvt paket jäst
kanel
råsocker eller farin eller liknande
salt

Blanda först vatten och jäst, sedan med mjöl (var försiktig så att det inte blir för mycket mjöl) och salt i assistent. Kör i typ 10 minuter. Degen ska vara klibbig men ända inte klibba fast i degbunken. Om den är för klibbig så tillsätt lite mer mjöl och kör i en liten stund till. Tillsätt därefter ett par matskedar socker och lika mycket kanel och de marinerade russinen. Kör assistenten tills ingredienserna har blandats in. Det kan behövas tillsättas lite mjöl eftersom russinen är blöta. Låt jäsa till dubbel storlek (1-2h).

Gör ringar av degen i önskad storlek (lättast är att göra en rund bulle och sedan ett hål i mitten). Undvik att arbeta degen för mycket då det inte är bra för jäsningen. Låt jäsa i ca 15 minuter.

Koka några ringar i taget i några minuter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda råsocker och kanel och doppar ringarna i. Grädda i ugnen tills de fått fin färg (ca 10-15 min, 225grader).

söndag 16 november 2008

Pasta på kinesiskt vis

En skön kombination av två olika matvärldar. Italienska råvaror och kinesisk tillagningsmetod.



Ingredienser
färsk, kokt pasta
paprika
broccoli
sockerärtor
oliver
inlagd soltorkad tomat
olivolja
tryffelolja
torr sherry (eller matlagningsvin)
salt
peppar

Eftersom det ska wokas så förbered alla ingredienser innan tillagning. Woka paprika, broccoli, sockerärtor en liten stund i olivolja. Tillsätt pasta och efter någon minut även oliver och soltorkad tomat. Tillsätts tryffelolja och torr sherry. Salta och peppra efter behag. Servera direkt. Riv lite parmesan på toppen.

lördag 15 november 2008

chokladtryffel med cognacs- och honungsinkokta päron

En höjdare till efterrätt och inte fullt så avancerat som det kanske verkar.



chokladtryffel
mörk choklad (70%)
lite grädde
lite cognac

Smält över vattenbad, tillsätt lite grädde och tillsätt sedan cognac när chokladen har svalnat något så att inte akloholen kokar bort. Klicka ut på bakplåtspapper eller forma på önskat sätt och ställ sedan i kylen. Ta ut ur kylen en stund innan den ska ätas så att den mjuknar.

Inkokta päron
päron (helst kaiser alexander för det är det bästa päronet)
lite lite vatten
honung
cognac

Koka päronen i en skvätt vatten, tillsätt sedan honung och cognac. Koka bort vatten om det behövs. Såsen tjocknar något när den svalnar lite. Servera halvvarm till tryffeln och garnera med rostade nötter (exempelvis hassel och valnöt)

Kastanjesoppa

Passa på att laga kastanjesoppa såhär i kastanjetider men tänk på att våra svenska kastanjer är oätliga. Ätliga kastanjer växer på sydligare breddgrader. Finns tydligen ätlig kastanj i södra Sverige så håller man till neråt i vårt avlånga land så kanske man kan hitta ätlig kastanj. Eftersom soppan antar en ganska tråkig färg så krävs garnering.





Snitta först kastanjerna och låt de koka upp och koka i saltat vatten i ca 5 minuter. Jag har inte riktigt kommit på det bästa sättet att skala dem för det kan vara lite krångligt att få bort det inre mjuka skalet som sitter runt nötkärnan. De får inte kallna för mycket efter koket för då fastnar skalet.

Ingredienser
kastanjekärnor
rotselleri
palsternacka
champinjon
vitlök
gul lök
buljong
torr sherry
salt
peppar
smör

Fräs först lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, kastanj och champinjon i smör. Tillsätt sedan buljong och koka tills rotsaker och lök är mjuka. Mixa till en slät soppa och tillsätt sedan sherry. Smaka av med salt och peppar.


torsdag 13 november 2008

Blomkåls- och rotsellerisoppa garnerad med persilja och rökt salt



Ingredienser
blomkål
rotselleri
gul lök
viltök
vitkål
olivolja
vitt vin
buljong
en liten skvätt grädde
peppar
perslja och rökt salt till garnering

Fräs lök och vitlök utan att de får färg i olivolja. Tillsätt rotselleri, vitkål och blomkål och fräs en liten stund innan vatten tillsätts så att rotsaker och kål täcks. Tillsätt buljong och låt puttra tills rotsellerin, vitkålen och blomkålen är mjuk. Mixa tills soppan är slät. Tillsätt vitt vin och grädde och låt puttra en liten stund. Smaka av med peppar. Kom ihåg att soppan garneras med salt såvvar försiktig med saltet. Garnera slutligen med det rökta saltet och persilja


tisdag 11 november 2008

Efterlängtat surdegsbröd



Efter en veckan med intensiva studier inför dubbla examinationer så var lite bakning efterlängtat. Jag hade naturligtvis en surdeg på gång.

Dag 1, grund:
lite surdegsgrund
lite ljummet vatten
dinkelmjöl tills en tjock smet uppstår

Dag 2:
tillsätt en dl vatten och dinkelmjöl tills det är en lös deg

Dag 3:
tillsätt 2 dl vatten och vetemjöl tills det är en lös deg

Dag 4 Bakdag:
tillsätt 5-6 dl vatten, ca 1 kg vetemjöl och salt. Kör i assistent i ca 10 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
låt jäsa till dubbel storlek (ca 2-4 timmar)
Dela degen och lägg i jäskorgar. Låt jäsa cirka 45 minuter. Grädda i hög värme (först 275 grader, sänk till 250 när degen sätts in) tills bröden fått fin färg och är hårda i mitten undertill.

Müsli

Müsli blir både godare, billigare och nyttigare om man gör den själv. Det går fort när man har fått in vanan.



Rosta först i panna:
nötter (valnötter och hasselnötter)
pumpakärnor
solrosfrön

tillsätt sedan:
sesamfrön
linfrön

rosta liten stund och tillsätt:
havregryn
kli (kruska eller vete)

rosta en liten stund till och ta sedan av pannan från spisen och tillsätt:
kokosflingor
kanel
russin
hackad torkad aprikos.

Låt stå framme ett tag innan det läggs i burk annars blir det kondens i burken.

måndag 3 november 2008

Goda snacks till videokväll

Novemberväder, fem videofilmer, en lång kväll, och goda snacks - kan det bli bättre?


Varför äta fattigar riddare när det går att göra rika riddare?

Potatischips
skivad potatis
oregano
paprika
salt
peppar
olivolja

Blanda allt med händerna i en bunke (om man inte använder händerna blir det inte jämt fördelat). Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 grader tills de fått fin färg. Servera med exempelvis en yougurtsås.

Rika riddare
surdegsbröd
pannkakssmet (ägg, mjöl, mjölk, salt, peppar)
parmesan
smör att steka i

Skär brödet i stavar. Blanda riven parmesan och pannkakssmet. Doppa stavarna i smeten och stek dem gyllenbruna.

Surdegscrostini

Surdegscrostini kryddad med oregano, havssalt och peppar. Bara att rosta några minuter i ugn. Låt svalna inna de läggs i burk för att det inte ska bildas kondens för då mjuknar de.