fredag 21 november 2008

Kanel och russin-bagel till glöggkvällen

Jag var lite skeptisk men Linnéa har varit ihärdig och tjatat ett tag (sedan sommarens USA-tripp) så nu blev det äntligen av - Kanel och russin-bagel-baket, och det visade sig vara ett mycket trevligt koncept. Perfekt till en mysig glöggkväll!

Ingredienser
rommarinerade russin (jag lät dem ligga i mörk rom i ca 4 dagar, går nog att korta tiden)
0,5 liter vatten (räcker till typ 4 plåtar)
rågsikt 40% (400g)
vetemjöl 60% (600g)
halvt paket jäst
kanel
råsocker eller farin eller liknande
salt

Blanda först vatten och jäst, sedan med mjöl (var försiktig så att det inte blir för mycket mjöl) och salt i assistent. Kör i typ 10 minuter. Degen ska vara klibbig men ända inte klibba fast i degbunken. Om den är för klibbig så tillsätt lite mer mjöl och kör i en liten stund till. Tillsätt därefter ett par matskedar socker och lika mycket kanel och de marinerade russinen. Kör assistenten tills ingredienserna har blandats in. Det kan behövas tillsättas lite mjöl eftersom russinen är blöta. Låt jäsa till dubbel storlek (1-2h).

Gör ringar av degen i önskad storlek (lättast är att göra en rund bulle och sedan ett hål i mitten). Undvik att arbeta degen för mycket då det inte är bra för jäsningen. Låt jäsa i ca 15 minuter.

Koka några ringar i taget i några minuter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda råsocker och kanel och doppar ringarna i. Grädda i ugnen tills de fått fin färg (ca 10-15 min, 225grader).
blog comments powered by Disqus