Efter en veckan med intensiva studier inför dubbla examinationer så var lite bakning efterlängtat. Jag hade naturligtvis en surdeg på gång.
Dag 1, grund:
lite surdegsgrund
lite ljummet vatten
dinkelmjöl tills en tjock smet uppstår
Dag 2:
tillsätt en dl vatten och dinkelmjöl tills det är en lös deg
Dag 3:
tillsätt 2 dl vatten och vetemjöl tills det är en lös deg
Dag 4 Bakdag:
tillsätt 5-6 dl vatten, ca 1 kg vetemjöl och salt. Kör i assistent i ca 10 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
låt jäsa till dubbel storlek (ca 2-4 timmar)
Dela degen och lägg i jäskorgar. Låt jäsa cirka 45 minuter. Grädda i hög värme (först 275 grader, sänk till 250 när degen sätts in) tills bröden fått fin färg och är hårda i mitten undertill.