tisdag 14 oktober 2008

Bitar för pinnarAsiatisk mat fascinerar mig. Inte bara för att smakerna skiljer sig så mycket från all annan mat utan även för att den äts med pinnar. Detta betyder att man måste anpassa maten så att den kan ätas med pinnar. Vi barbariska västerlänningar kan sleva in vad som helst med hjälp av den grep som vi använder vid matbordet. Den asiatiska maten är i sin absolut bästa form anpassad i bitar så att den kan tas med pinnar och avnjutas utan att använda varken grep eller förskärare. Civilisationens höjdpunkt!Dumplings
blad (går att köpa men det är roligare att göra)
svamp ("Dried black fungus", går även bra med chitake)
groddar
vitlök
morot
fisksås
vin
rapsolja
sesamolja
grönsaksfond
kinesisk soja

Hemgjorda dumplingsblad: Principen är exakt den samma som för pastatillverkning men man har vatten i degen, ingen olja och använder vanligt vetemjöl samt lite majsstärkelse. Ingredienserna är alltså: ägg, vatten (en skvätt), vetemjöl, salt, majsstärkelse. Använd samma tillvägagångssätt som vid pastatillverkning. Det är faktiskt lättare att göra dumplingsblad än pasta, den blir mycket smidigare.

Finhacka svamp, groddar, morot och vitlök. Fräs och krydda med oljor, sojor, vin och fond. Fyll bladen och vik ihop dem till önskad form. Lättast är att göra knyten. Ångkoka och servera med japansk soja eller gör en sås av mixad plommonsylt, lite lite ättika, vatten och japansk soja.

Morot, palsernacka och mjukostfyllda risblad
torkade risblad
morot (stav lika lång som bladet är brett)
palsternacka (likadan stav)
mjukost
groddar

Lägg ett blad i varmt vatten tills det är mjukt. Ta upp det och skaka av vattnet. Lägg en morotsstav, en pasternacksstav i bladet och fördela mjukost och groddar över stavarna. Rulla ihop bladet. Gör alla rullor först och skär sedan små bitar av rullorna.

Stekta ekologiska räkor med chili, ingefära och vitlök
Hacka ingefära, vitlök och chili. Stek räkorna i kryddorna.
blog comments powered by Disqus