torsdag 30 september 2010

Saftig och god kavring

Det bestämdes på vårt återkommande måndagsmöte att vi ska äta skånsk äppelkaka på torsdag. Eftersom man har kavring i en sådan så var jag naturligtvis tvungen att baka ett par fina kavringslimpor. Här är resultatet.Dag 1 kväll (eller morgon samma dag om man bakar på kvällen)

Till skållning:

3,5 dl rågkross
2 dl rågmjöl
4 dl vatten

1,4 dl linfrön
1 msk salt

Koka upp vattnet. Blanda alla ingredienser och låt stå övertäckt.

Till surdeg: (har man inte surdeg kan man istället lägga till 3 dl vatten och 3 dl råg till receptet, surdegen är mest till för att ge smak, jästen räcker för själva jäskraften)

1 dl surdegsgrund
2 dl vatten

2 dl rågmjöl

Blanda och låt stå övertäckt.

Dag 2 morgon (eller samma dag på kvällen)
3 dl filmjölk
1 dl ljummet vatten
50 gram jäst
ca 2 dl brödsirap
1 msk kummin
1 tsk anis
1 tsk fänkål
10 dl rågsikt
4 dl rågmjöl
skållningen från steg 1
surdegen från steg 1

Blanda först ut jästen i vattnet och blanda sedan alla ingredienser utan rågsikt och rågmjöl. Rör i mjölet några deciliter i taget. Blanda tills degen/smeten är väl blandad. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Lägg bakplåtspapper i 2 formar. Lägg i degen, täck över och låt jäsa ytterligare en timme.

Grädda i 1,5-2 timmar på ca 175 grader. Jag har gasugn så temperaturen är uppskattad. Det blev 1 mindre bröd och ett lite större, det mindre tog jag ut efter 1,5 timme och det större lät jag vara kvar ytterligare en halvtimme men sänkte då temperaturen.

Ta ur bröden ur formarna, linda dem i handdukar och låt svalna åtminstone någon timme (helst över en natt) innan bröden skärs upp.