fredag 17 september 2010

Soppa på rostad paprika och färska tomater

Det börjar bli kyligare ute och det börjar finnas billiga och goda rotsaker i våra affärer, det betyder tid för soppa. Jag fick tag på några paprikor till billigt pris och gjorde därför en härligt djupröd paprikasoppa.



Ingredienser
5 röda paprikor
5 tomater
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 stor palsternacka
1 liter buljong
2 krm cajennepeppar
4 msk olja

1. Smörj in paprikorna i olja och grilla i ugnen på ca 175 grader. Dom ska bli skrynkliga och lite brända så att skalet går att ta bort när de svalnat, det tar 45min-60min. Det rekommenderas att använda bakplåtspapper. Låt sedan paprikorna svalna och dra därefter av skalet och släng bort kärnhuset. Bevara oljan och vätskan. Det går bra att göra detta dagen innan.

2. Skala och hacka vitlök, gul lök och palsternacka grovt. Stek i oljan från paprikagrillningen tills de börjat få färg. Skärm tomaterna i stora bitar och lägg i. Tillsätt lite av buljongen och låt puttra tills allt mjuknat. Låt svalna.

3. Mixa paprika och de svalnade grönsakerna.

4. Blanda den mixade röran med buljong. Låt puttra en stund, smaksätt med cayennepeppar.

Servera med turkisk yoghurt eller liknande.