torsdag 30 december 2010

Grisini med citron, tomatpuré och vitlök

Ingredienser (24 st)
1 dl vatten
1/2 dl tomatpuré
2 msk olivolja
ca 5-10 gram färskjäst
ca 3 dl vetemjöl + vetemjöl till utbakning
1 tsk salt
rivet citronskal (1/4 citron)
1/2 pressad vitlöksklyfta

Blanda vatten och tomatpuré och värm tills fingervarmt. Tillsätt olivolja och fördela sedan jästen i vätskan och rör tills det löst upp sig. Riv i citronskal, pressa i vitlök och salta. Tillsätt mjöl tills degen är fast men fortfarande lite kladdig. Låt jäsa ca 1 timme tills degen blivit ca 50-100% större.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 24 bitar. Rulla bitarna mellan händerna tills de ca 3 dm långa. Använd rikligt med mjöl. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter i 200 grader till de precis börjat ta färg i kanterna. Ta ut och låt svalna på galler.