måndag 8 mars 2010

Riskakor med pumpa och svamp

För att lära mig lite om det koreanska köket har jag köpt en kokbok. Den heter The Beauty of Korean Food: With 100 Best-Loved Recipes och är utgiven av Institute of Traditional Korean Food i ett försök att standardisera det koreanska köket. När jag köpte boken såg jag inte att detta var syftet med boken. Jag gillar boken, den är grundlig och har trevliga recept. Riskakorna är tillagade efter ett recept i boken men med viss modifiering (jag är inte så mycket för det där med standardisering av recept :-)Ingredienser
500 g riskakor (vet inte om det går att köpa i Sverige men kanske att asiatiska butiker säljer, de finns i olika former och blir mjuka och lite sega efter kokning, inte att förväxlas med puffiga riskakor)
svamp (jag använde blandad svamp (kan tyvärr inte namnen) men det går säkert bra med champinjoner eller portabello eller liknande)
pumpa
vårlök

Sås (till 2-3 port)
2 msk sesamolja
2 msk soja (av japansk typ)
1 msk socker
1 tsk pressad vitlök
1 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser.

Garnering
ägg (vispa, stek på låg värme, vänd, strimla)
mungbönsgroddar (ta bort rötter, skålla i saltat vatten)

Tillagning
1. Skär stavar av pumpa. Skiva vårlöken. Stek pumpa på medelhög värme i olja tills den börjar bli mjuk, tillsätt då vårlöken och stek någon minut till. Stjälp upp pumpa och lök i en skål.

2. Koka upp vatten. Lägg i riskakorna. Koka upp. Låt koka ett par minuter, tills de är sega (i motsats till degiga). Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.

3. Dela upp såsen i 2 lika stora delar. Stek svampen i hälften. Lägg den sedan i en skål.

4. Häll resten av såsen i panna. Tillsätt en halv deciliter vatten. Stek riskakorna några minuter så att de blir varma och drar åt sig sås. Tillsätt svamp och pumpa/lök-blandningen. Färdigt att servera.

5. Garnera med ägg och groddar.Såg att boken går att köpa på Adlibris:

[Annons]
blog comments powered by Disqus