lördag 19 september 2009

Pizza med karl-johan, rostad paprika, avokado och ruccola

Det är väl lika bra att man passar på att ge en känga åt landets pizzerior också. Tänk att man kan ha 75 pizzor på en meny och bara en enda utan kött och den heter "vegetariana", det måste vara någon forma av världsrekord i fantasilöshet. Dessutom är ju fantasibristen uppenbar även när det kommer till köttpizzorna.

Jag presenterar återigen ett alternativ - Pizza med karl-johan, rostad paprika, avokado och ruccolaDeg (2 pizzor + ett bröd)
7 dl vatten ca 1,4 kg vetemjöl 0,25 g jäst 3 tsk salt olivolja

För att få till en bra deg skulle jag säga att det behövs minst 3 timmar jästid, detta för att glutentrådarna inte hinner bli tillräkligt sega annars.

Blanda 37 gradigt vatten och jäst. Arbeta in mjöl till det blir en kladdig deg. Tillsätt salt. Fortsätt att arbeta in mjöl tills degen börjar släppa från kanterna av bunken. Degen ska bli hanterbar men inte torr. Det underlättar väldigt mycket att ha en hushållsassistent. Kör degen 5-7 minuter. Eller knåda i ca 15 minuter förhand.

Låt jäsa 1 timme inoljad i olivolja. Plasta för bunken eller lägg något som sluter tätt över. Dra ut degen och vik den dubbel ett par gånger efter en timme. Upprepa sedan detta ca var 30 minut. Smörj in med mer olivolja om den börjar kladda fast på händerna. efter sammanlagt ca 3 timmars jäsning är den klar.

Tomatsås
gul lök
vitlök
krossade tomater
tomatpuré
buljong
rosmarin
oregano
tomatvinäger (eller balsamvinäger)
salt
peppar

Det är en konst att göra bra tomatsås. Den behöver tid att puttra och man behöver smaka av vartefter.

Hacka lök och vitlök grovt. Fräs tills de blivit mjuka men inte tagit färg i ganska rikligt med olivolja. Tillsätt krossad tomat, buljong (jag hade ett buljongkok på g men det går bra med lite vatten och buljongtärning) och tomatpuré. Låt puttra ca 10 minuter. Mixa.

Smaksätt tomatsåsen med rosmarin, oregano, vinäger, salt och peppar. Den blir godast om den får stå och puttra på spisen ett tag (gärna någon timme, tillsätt vatten om den blir torr).
Att rosta paprika
Skölj paprikan och smörj in med olja. Rosta i 200 grader tills den skrumpnat ihop och fått färg. Vänd på den ett par gånger under tiden. Låt svalna (bör icke påskyndas då skalet tenderar att fastna). Skala och dra ur kvisten, spara vätskan innuti till soppa eller något annat gott.

Och till själva pizzan
riven ost
rostad paprika
karl-johan (eller champinjon)
purjolök
avokado
ruccola
havssalt

Kavla eller arbeta ut pizzan till önskad tjocklek och form. Bred på tomatsås och riven ost. Därefter strimlad purjo och skivad svamp. Grädda på hög värme (250-275 grader) tills den fått fin färg. Ta ut pizzan och toppa med avokado, ruccola, grillad paprika och havssalt.
blog comments powered by Disqus