tisdag 1 februari 2011

Japan möter Italien - risotto-maki med ugnsgrillad tofu

Det blev exprimentellt i köket idag då jag lät en risotto koka ur vätskan för att kunna klibba ihop och läggas i noriark och på så sätt bli något av en italiensk maki.Risotto-maki
aborioris
vitlök
buljong (kokhet)
trumpetsvamp, torkad (går säkert bra med champinjoner eller liknande eller varför inte shitake?)

Fräs vitlök på mellanhög värme tills den mjuknat något men inte tagit färg. Tillsätt ris och låt fräsa med vitlöken ett par minuter. Tillsätt buljong så att den täcker riset med lite råge. Låt koka ganska häftigt i ca 5-10 minuter, tillsätt mer buljong om det behövs (anledningen till att jag lät den koka häftigt i början var att riset skulle klibba ihop bättre i makin). Tillsätt svampen, och sänk värmen till mycket låg och låt vattnet koka av med lock tills riset är mjukt. Låt sedan riset svalna tills det är ljummet innan det läggs i noriarken.

Fördela riset på arken i ett ca halvcentimeter tjockt lager. Spara ca 1 cm på tre av kanterna och lite mer på den sista så att rullarna går att försluta. Rulla helst i en liten bambumatta, då är det lättare att få de släta. Blöt den längre sidan för att försluta.

Tofu
tomatpuré
rökt salt (eller salt och något annat med röksmak)
soya
olja

Blanda och marinera tofun i några timmar, gärna över en natt. Ugnsgrilla i 225 grader i ca 30-40 minuter, tills tofun fått fin färg. Vänd ett par gånger under tiden. Bakplåtspapper är att rekommendera.

Enkel salladsdressing med japansk touch
sesamolja (bara några droppar)
japansk soya
vit balsamvinäger