söndag 14 augusti 2011

Lakritspasta

Pasta + lakrits = lakritspasta

Trendkänslig som jag är har jag nu gjort pasta som jag stekt in med lite härlig lakritssky. Om jag förstått saken rätt är ju lakrits själva grejen just nu, och jag måste säga att det funkar, lakrits är gott och inte bara som sötsak utan även i mat.



Ingredienser (till ca 2 personer)
1 krm lakritspulver
1 tsk oregano
1 msk smör
1 dl vitt vin
salt

Koka och häll av pasta och broccoli (förslagsvis läggs broccolin i typ 30 sekunder innan pastan är klar). Godast blir det med naturligtvis med hemgjord pasta (recept här).

Smält smör i en stekpanna. Tillsätt oregano och vin. Strö i lakritspulver och var försiktig så att det inte klumpar ihop sig. Låt såsen puttra i några minuter. Smaka av med salt.

Stek pastan några minuter i lakritsskyn. Riv över parmesan innan servering.

lördag 13 augusti 2011

Soppa på edamamebönor

Enkel, god och krämig soppa som passar utmärkt till förrätt. Edamamebönor går att köpa frysta, ibland skalade men oftast är de i skida, då får man förkoka och skala dem.



Ingredienser (4 små portioner)
ca 4 dl edamamebönor
4 vitlöksklyftor
buljong
cremé fraiche
parmesan att riva över soppan
olivolja

Stek vitlöken på låg till medelhög värme i en kastrull i några minuter. Tillsätt edamamebönorna precis innan vitlöken börjar ta färg. Tillsätt buljong (alternativt vatten och buljongtärning) så att bönorna täcks med lite råge. Låt koka på låg värme i 10 minuter.

Ställ av kastrullen från värmen. Låt svalna något och tillsätt sedan cremé fraiche. Mixa soppan, späd eventuellt med mer buljong. Om man vill kan man låta en del av soppan vara omixad så att det blir hela bönor i soppan. Smaka av soppan och tillsätt salt om det skulle behövas. Häll upp i skålar och riv parmesan i soppan. Garnera gärna med någon färsk örtkrydda.



torsdag 11 augusti 2011

Burgare för grillen

Hur får man burgarna att hålla ihop på grillen? Ägg, ströbröd, potatismjöl och förgräddning i ugn är mitt tips.





Ingredienser
600g sojafärs
2 små gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
1 dl vatten
1 msk rosmarin
2 dl ströbröd
3 msk majsstärkelse
Salt
Peppar


Tina sojafärsen om den är fryst. (Det går bra att använda quorn också men proportionerna skiljer eventuellt något). Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå 10-15 minuter så att ströbrödet löser upp sig.

Blöt händerna i kallt vatten och forma biffar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn 150 grader i 20-30 minuter tills biffarna blivit fasta. Nu går det bra att grilla och avnjuta biffarna.