måndag 30 november 2009

Bröd nr 18 - Levain med jäst

Istället för två mindre bröd gjorde jag ett stort. Det blev ett härligt luftigt bröd men ändå med ett visst tuggmotstånd och en härlig krispig yta. Ett av dom bästa bröden i boken, helt klart. Jag tänker mig att ett sådant stort bröd är perfekt att ta med sig som present eller till en middag med släkt och/eller vänner. Jag tog med mig brödet till en grötafton och det var mycket uppskattat.

Betyg
Peter 9,5
Linnéa 10

Victoria 9
Rikard 8,5







Degen fick mycket fin spänst och var luftig och fin



Nu har jag bakat 17 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





söndag 29 november 2009

Rejäl frukost med fattig riddare, frukt, fylld portabello samt getost med valnötter och honung

Klockan 06.00 en söndagmorgon är campusområdet här i Växjö en mycket märklig syn. På stäpplandskapet med universitetet på den ena sidan och studentbostäder på övriga sidor vankar drukna studenter kors och tvärs. De är antagligen på väg hemåt efter en hård natt i alkoholdekadensens högborg (studentpuben Sivans) men ser inte särskilt målmedvetna ut.

Jag har börjat en ny vana (en gång är ingen gång, två gånger är en vana (jag har alltså gjort det två gånger hittills)). Jag går upp klockan 06.00 och tar en promenad, sedan börjar jag utföra de saker som jag dagen innan har bestämt. Idag började jag med att sätta en deg och sedan tillagade jag en extravagant frukost som jag serverade Linnéa på sängen (som för dagen har planerat att "på något sätt ta sig runt trummen"(trummen är en sjö)).



  • Fattiga riddare
pannkakssmet
bröd (jag använde levainbrödet som jag bakade igår)

Viktigast är att man sätter ett finger i pannkakssmeten och smakar av sältan (näst viktigast är att man har rena händer när man gör det). Värm panna, smör, doppa bröd, stek, vänd, inte så svårt.
  • Fylld portabello
fyllning (från kroppkaksbaket härom dagen)
portabello

ta bort foten och skivorna på portabellon, fyll, grädda i ugn 226 grader tills de fått lite färg
  • Getost med valnötter och honung
  • Färsk frukt






lördag 28 november 2009

Bröd nr 17 - Sturebylevain

Krispig yta, bra tuggmotstånd och relativt lättlagat. Jag skulle ha önskat att det jäste upp lite mer och fick större hål. Det hade nog behövts lite mer jästid men jag hade inte tid att vänta eftersom jag var tvungen att gå till jobbet. Man ska inte stressa degen är lärdomen att dra av detta. Resultatet var dock mycket bra ändå. Observera också att jag idag har en gästbetygsättare.

Betyg
Peter 8,5
Linnéa 9
Rikard 9











Nu har jag bakat 17 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





Vegetariska kroppkakor med reducerad grönsakssås och granatäpple

Kroppkakor på ett nytt, kul sätt där sött, syrligt och salt kombineras på ett gott sätt. Många tror nog att kroppkakor är krångligt att laga men det är inte så svårt, mitt tips är att man inte gör en så stor sats för då kan det vara jobbigt. Ett annat tips är att man låter potatisen kallna innan man rör ihop degen och att man sedan låter degen stå i kylen någon timme innan man formar bullarna, detta för att degen inte skall bli kladdig och ohanterlig.



Ingredienser
1/2 kg potatis (kokt och kall)
2,5 dl durumvete (eller vanligt)
1 ägg
salt

Mosa potatisen och blanda med ägg. Blanda sedan alla ingredienser tills det blir en deg. Ställ i kylen någon timme innan det är dags att göra kroppkakor av den.

Fyllning
champinjon
gul lök
fetaost
peppar
salt

Stek lök och champinjoner tills de vattnat ur sig. Salta och peppra. Jag föredrar ganska mycket peppar till denna rätt, däremot behövs inte så mycket salt eftersom fetaosten ger sälta. Låt lök och champinjoner svalna och smula sedan ner fetaost.

Utbakning
Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Skär degen i 8 bitar. Mjöla händerna. Forma en rund centimetertjock skiva av en av bitarna. Fyll med ca 1 msk av fyllningen och omslut med deg. Se till att fyllningen är helt omsluten så att den inte rinner ut vid kokning.

Koka kroppkakorna ca 5 minuter. De är klara när de flyter upp.

Sås
blandade grönsaker (tomat, morot, palsternacka, stjälkselleri, vitlök, gul lök, purjolök)
salt
grädde

Skölj och skär grönsakerna i grova tärningar, lägg i kastrull och häll i vatten så att de precis täcks. Låt puttra tills de är mycket mjuka (kan gärna stå och puttra någon/några timmar). Sila bort grönsakerna med en finmaskig sil, tryck ut vattnet ur grönsakerna.

Koka ner såsen tills den är mycket smakrik, till ungefär en tiondel. Häll i lite grädde och smaka av med salt. Låt puttra några minuter.

Servera kroppkakorna med lätt kokt grönkål (koka 1 minut) och grantatäpple

söndag 22 november 2009

Ricottafylld ravioli med edamamebönor

En ljuvlig pastarätt med milda smaker.



Recept på färsk pasta
Jag gjorde pastan i hushållsassistenten denna gång men tror inte att det blir någon större skillnad mot mixer. Det viktiga är att man knådar pastan ett tag så att den får spänst. Om degen får vila en halvtimme får den också lite bättre spänst, lägg den då i fuktad handduk. Ricottan saltade jag med örtsalt.

Ingredienser
färsk ravioli
edamamebönor (eller brytbönor eller liknande, frysta funkar bra)
körsbärstomater
vitlök
rosmarin
olivolja
vitt vin
havssalt

Eftersom själva tillagningen går väldigt fort så rekommenderar jag att man förbereder alla ingredienserna först. Koka edamamebönorna och tryck ut bönorna ur sin skida. Skär körsbärstomaterna i halvor eller klyftor. Hacka vitlök och rosmarin. Koka raviolin och häll av dem i durkslag (skölj inte med kallvatten, pasta drar åt sig smakerna bättre om de läggs i såsen medan den fortfarande är varm).

Hetta olivolja i en panna. Fräs vitlök någon minut, den ska inte får färg utan bara bli mjuk. Lägg i pasta, bönor, körsbärstomater och rosmarin. Slå på en skvätt vitt vin. Låt puttra någon minut. Salta. Servera direkt.

Bröd nr 16 - Syrligt lantbröd

Degen blev lite väl lös, borde nog ha tillsatt lite mer mjöl, en felbedömning helt enkelt. Detta gjorde att jag inte vågade lägga degen i jäskorgar i rädsla för att de skulle fastna. Istället gjorde jag en annan form.

Det är en väldigt hög andel surdeg i detta bröd vilket gör bröden väl syrliga för min smak. Jag hade nog föredragit en något lägre andel.

Betyg
Peter 6
Linnéa 7








Nu har jag bakat 16 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





Hasselbackspotatis, ugnsbakad rödlök, smält racletteost, rosmarinbiffar serverade med tomat- och fikonchutney

Örtiga biffar, sötma från chutney och rödlök, salt från osten och en nötig smörsmakande potatis ger en måltid med ett brett smakregister. De spridda smakerna gör att tuggorna går att komponera på olika sätt vilket gör att rätten är spännande att äta.



Recept
Hasselbackspotatis
Ugnsbakad rödlök
Tomat- och fikonchutney
Rosmarinbiffar

Racletteosten är smält i ugn på 200 grader.

Hasselbackspotatis




Ingredienser
potatis smör salt ströbröd

Skala potatisen, skär skåror i den (det underlättar att lägga potatisen i en träslev eller liknande så att man inte råkar skära igenom den). Smält smör, blanda i salt. Pensla potatisarna och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20-25 minuter. Pensla på mer smör och strö över ströbröd. Potatisen ska gräddas i ytterligare 20-25 minuter. Eftersom den ugnsbakade rödlöken tar ca 25 minuter att baka kan det vara bra att lägga in den samtidigt.


se även Hasselbackspotatis, ugnsbakad rödlök, smält racletteost, rosmarinbiffar serverade med tomat- och fikonchutney

Ugnsbakad rödlök



Ingredienser
rödlök vitt vin salt smält smör

Skär av rotfästet så att löken kan stå upp. Ta bort de yttersta bladen. Skär ett kryss över löken (lägg i träslev precis som med potatisen). Lägg på plåt. Salta så att det kommer salt i skårorna. Pensla smör i skårorna och på löken. Häll några droppar vin i löken. Grädda i ca 25 minuter tills löken är mjuk innuti. Häll i några droppar vitt vin i skårorna ett par gånger under gräddningen.


se även Hasselbackspotatis, ugnsbakad rödlök, smält racletteost, rosmarinbiffar serverade med tomat- och fikonchutney

Rosmarinbiffar




Ingredienser
quornfiléer eller bitar färsk rosmarin olivolja salt ägg potatismjöl smör till stekning

Mixa quorn, rosmarin, olivolja och salt. Blanda i ägg (typ ett ägg till en 300 gram quorn) och potatismjöl. Det kan vara lite marigt att få biffarna att hålla ihop. Sätt på en panna och smält smör. Forma biffar och lägg direkt i pannan (detta för att de inte skall falla isär). Stek tills de fått fin färg.

se även Hasselbackspotatis, ugnsbakad rödlök, smält racletteost, rosmarinbiffar serverade med tomat- och fikonchutney

Chutney på körsbärstomater, fikon och salladslök




Ingredienser
körsbärstomater torkade fikon salladslök vin tomatvinäger salt

Skär körsbärstomater, fikon och lök i önskade bitar. Lägg/häll alla ingredienser i en kastrull och koka ihop.


se även Hasselbackspotatis, ugnsbakad rödlök, smält racletteost, rosmarinbiffar serverade med tomat- och fikonchutney

tisdag 17 november 2009

Bröd nr 15 - Vörtbröd

För att få tag på vört gick jag först till konsum men utan lycka, därefter gick jag till Askelyckans konditori som ligger mitt i Växjö. På Askelyckan blev jag visad in till självaste bagarn som sålde mig den eftertraktade vörten.

Vörtbröden blev bruna och fina och det luktade ljuvligt här hemma när de togs ut ur ugnen. Lite väl söta för min smak men det är ju vörtbrödens natur. Nu är jag sugen på att griljera en kålrot så att bröden kan ätas med senap och griljerad kålrot.

Betyg
Peter 7
Linnéa 7








Nu har jag bakat 15 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





1 deg - 2 olika bröd

Det är ganska märkligt hur lite som kan göra stor skillnad när man bakar ett bröd. En blanding av vatten, mjöl och salt kan få olika smaker och former beroende på hur de behandlas. Idag bakade jag pizza. Det blev ganska mycket över av degen. En del av detta bakade jag innan pizzan bakades. Denna skar jag bara upp och slängde in på stenen i ugnen. Den andra biten rundrev jag och lade in i ugnen efter pizzan. Den fick således ganska lång jästid. Det första brödet fick betydligt större hål än det senare som blev mycket luftigt men med små hål. Det första fick en mattare och segare yta medan det andra fick en glansigare och krispigare yta, förmodlingen för att ugnen och stenen fått upp värmen bättre till det andra brödet.



Överst ligger brödet med de större hålen som slängdes in i ugnen med detsamma och underst det rundrivna med längre jästid

söndag 15 november 2009

Stenugnsbakade grönsaker med stekt saganaki och sås på bönor och valnötter

Malmö förärades med min och Linnéas närvaro i helgen. Igår var vi och åt på ett ställe vid möllevångstorget som heter Tempo kök och bar. De serverade en synnerligen god anrättning med grillad aubergine, taggsvamp, rödbetor, rökt fetaost, färskt fikon och med en sås på kastanjer. Alltid roligt när restauranger lyckas vara mer innovativa än att servera den gamla vanliga risotton som vegetariskt alternativ. Bra gjort Tempo!

Här kommer en rätt med inspiration av detta besök i södern.



Sås
stora vita bönor
valnötter
vatten
olivolja
salt
peppar

Mixa bönor och valnötter och vatten. Blanda i olivolja, salt och peppar. Låt puttra i kastrull ca 10 minuter.

Ingredienser
fast potatis
rödbetor
zucchini
fänkål
portabello
broccoli
päron
saganaki (eller haloumi)

Värm stenen i ca 40 minuter i 275 grader. Om man inte har sten kan man värma plåten innan man lägger över rotfrukterna. Skölj potatis och rödbetor och skär i halvor. Olja in halvorna samt salta och peppra. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in rotfrukterna i ca 15 minuter. Skär zucchini och fänkål i halvor. Olja, salta, peppra och lägg in i ugnen. Låt stå i ytterligare ca 10 minuter. Olja, salta, peppra och lägg in portabellon i ugnen.

Det svåra med denna rätt är tajmingen. Potatisen är färdig när den är mjuk och fått färg. Zucchinin och fänkålen ska också få färg och bli mjuka. Portabellon ska bli saftig rakt igenom och rödbetorna bli mjuka rakt igenom. Om man inte tajmar samtliga grönsaker så kan man ta ut dem i omgångar och sedan värma innan servering. Lägg in päron när det är ca 10 minuter kvar på gräddningstiden och broccoli när det är ca 5 minuter kvar. Det gäller också att tajma in stekningen av saganakiosten vilket tar ca 5 minuter.

torsdag 12 november 2009

Bröd nr 14 - Potatislimpa

Potatislimpa för tankarna till det där ganska kompakta, torra och tråkiga brödet som de brukar ha i matbutiken. Detta bröd är saftigt, relativt luftigt och har en krispig god yta. Ett väldigt gott bröd med en god smak av kummin.

Betyg
Peter 9
Linnéa 8



Vackert blev det också


Nu har jag bakat 14 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





onsdag 11 november 2009

Bröd nr 13 - Sportbröd

Grovt och smakrikt. Det finns absolut ingenting att klaga på men det är ändå ingen favorit. Jag är svagare för levainbröden och de med nötter och fikon och liknande. Linnéa är inte så förtjust i de klassiska brödkryddorna, i detta fall anis och fänkål, därav det lägre betyget.

Betyg
Peter 6,5
Linnéa 5




Nu har jag bakat 13 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris




söndag 8 november 2009

Bröd nr 12 - Honungsbröd

Nu är jag halvvägs in i Martins bok. Honungsbrödet blev mycket saftigt, honungen ger brödet en god smak av honung. En god honung är ett tips, jag hade införskaffat en mycket god ljunghonung från det småländska höglandet.

Betyg
Peter 8
Linnéa 8
Victoria (gästbetygsättare och honungsälskare) 8,5








Nu har jag bakat 12 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris




Gratinerad soppa med lök och potatis

Jag har aldrig gratinerat soppa förut, till denna fick jag inspiration från ett recept jag såg i någon tidning. Krutongerna höll sig knapriga och goda. Soppa håller sig varm länge i den varma formen. Resultatet blev en fantastisk god soppa med fransk touch.


Ingredienser: Soppa
rödlök
gul lök
vitlök (1 hel)
potatis
buljong
vitt vin
olivolja
timja
peppar

Skär av toppen på vitlöken så att den går att ställa upp och ned. Rosta den i ugnen uppoch nedställd på ett bakplåtspapper i 200 grader tills hela vitlöken är mjuk, ca 20-30 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Skär rödlök och gul lök i önskad storlek. Fräs i panna med olivolja tills de börjar bli mjuka. Skär potatis i önskad storlek och tillsätt. Låt fräsa några minuter. Tillsätt vin och låt koka in, tar några minuter. Tillsätt buljong och timjan (behövs bara lite timjan för att soppan ska få smak). Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalet, hacka och tillsätt. Låt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Till gratinering
Krutonger (gör gärna egna)
Riven ost

Lägg soppan i ugnssäkra formar (helst portionsformar). Lägg på krutonger och riven ost. Gratinera tills osten fått lite färg. Färdig att servera.



lördag 7 november 2009

Lättlagad och väldigt god dippsås

Vi åt denna dippsås till chips men det är nog en utmärkt sås till lättkokta grönsaker såsom broccoli, sparris, morot eller till bönbiffar eller liknande.

Ingredienser
turkisk yoghurt
get eller fårost av något slag
några droppar olja smaksatt med tryffel
salt

mixa och smaka av




fredag 6 november 2009

Bröd nr 11 - Knäckebröd

Då var knäckebrödet bakat. Tunt, knaprigt, gott och lätt att variera, Mycket likt mitt eget knäckerecept vilket är ett mycket gott betyg eftersom dom kanske är världens godaste (men jag kallar dom kex). Utkavlingen var lite knepig, men det är den med mina kex också. Bakplåtspapper hjälper.

Jag gjorde 4 sorter - 1) rosmarin 2) kryddblandingen från helgen 3) sesamfrön 4) oregano
Flingsalt hade jag på alla.

Betyg
Peter 10
Linnéa 10





(lyckades inte riktigt med ljuset idag, min lampa gick sönder igår, måste köpa ny...)

Nu har jag bakat 11 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris