lördag 25 oktober 2008

Cheesecake med vitlök och örter

Saker blir inte alltid som man tänkt sig. Men misstag kan ibland leda till nya idéer. Så var det för Anders Flemming när han gjorde den upptäckt som senare skulle leda fram till penicillinet. Det finns fler exempel på detta men jag ska inte uppehålla mig vid det. Min idé kom när jag skulle göra cheesecake till efterrätt och Linnéa hade köpt fel färskost. Hon hade köpt färskost med vitlök och örter vilket kanske inte går jättebra till efterrätt. Jag sprang emellertid och köpte färskost denna gång men ett frö hade börjat gro i mitt medvetande; Vad händer om man gör cheesecake på vitlök och örter – jo man får en matig och fin cheesecake som man kan ha till maten. Det finns säkert andra som har kommit på detta men jag har aldrig sett en sådan anrättning. Detta är resultatet.


Här serverad med lax, rostad sötpotatis och palsternacka

Ingredienser

botten:
mandel
knäckebröd
olivolja
kesella
salt
ostsmet:
ägg
keso
färskost med vitlök och örter
salt
peppar
citroncest

Botten: Krossa mandel och knäckebröd i en mortel. Rör ihop kross, olivolja, kesella och salt. Tryck ut smorda portionsformar.
Ostsmet: mixa alla ingredienser. Häll fyllningen ovanpå bottenlagret. Grädda i 175 grader tills den har fått fast form.

tisdag 14 oktober 2008

Bitar för pinnar



Asiatisk mat fascinerar mig. Inte bara för att smakerna skiljer sig så mycket från all annan mat utan även för att den äts med pinnar. Detta betyder att man måste anpassa maten så att den kan ätas med pinnar. Vi barbariska västerlänningar kan sleva in vad som helst med hjälp av den grep som vi använder vid matbordet. Den asiatiska maten är i sin absolut bästa form anpassad i bitar så att den kan tas med pinnar och avnjutas utan att använda varken grep eller förskärare. Civilisationens höjdpunkt!



Dumplings
blad (går att köpa men det är roligare att göra)
svamp ("Dried black fungus", går även bra med chitake)
groddar
vitlök
morot
fisksås
vin
rapsolja
sesamolja
grönsaksfond
kinesisk soja

Hemgjorda dumplingsblad: Principen är exakt den samma som för pastatillverkning men man har vatten i degen, ingen olja och använder vanligt vetemjöl samt lite majsstärkelse. Ingredienserna är alltså: ägg, vatten (en skvätt), vetemjöl, salt, majsstärkelse. Använd samma tillvägagångssätt som vid pastatillverkning. Det är faktiskt lättare att göra dumplingsblad än pasta, den blir mycket smidigare.

Finhacka svamp, groddar, morot och vitlök. Fräs och krydda med oljor, sojor, vin och fond. Fyll bladen och vik ihop dem till önskad form. Lättast är att göra knyten. Ångkoka och servera med japansk soja eller gör en sås av mixad plommonsylt, lite lite ättika, vatten och japansk soja.

Morot, palsernacka och mjukostfyllda risblad
torkade risblad
morot (stav lika lång som bladet är brett)
palsternacka (likadan stav)
mjukost
groddar

Lägg ett blad i varmt vatten tills det är mjukt. Ta upp det och skaka av vattnet. Lägg en morotsstav, en pasternacksstav i bladet och fördela mjukost och groddar över stavarna. Rulla ihop bladet. Gör alla rullor först och skär sedan små bitar av rullorna.

Stekta ekologiska räkor med chili, ingefära och vitlök
Hacka ingefära, vitlök och chili. Stek räkorna i kryddorna.

söndag 12 oktober 2008

Tagliatelle med sås på rotselleri, citron, vitt vin och grädde

Grymt god sås. Passar även bra till andra rättar, till exempel fisk eller som bas till soppa.


Färsk pasta med timjan,citron och rotsellerisås, sallad, avokado och oliver



Timjan, Citron och Rotsellerisås:
lök
vitlök
rotselleri
vatten
citron
buljong
timjan
fransk senap (bara lite)
grädde
vitt vin
peppar

Fräs lök, vitlök och rotselleri i smör. Tillsätt lite vatten (bara tillräckligt för att kunna sjuda rotselleri och lök mjuka). Mixa. Tillsätt buljongtärning, timjan, lite fransk senap, citronsaft och lite citroncest. Häll i lite vin och lite grädde.

torsdag 9 oktober 2008

Mustig soppa på rotsaker



Rotfruktsfrossan fortsätter! Både billigt och gott. Det gäller att passa på och soppa är både gott och mycket enkelt. Avnjuts bäst med nybakat bröd!

Ingredienser
lök

vitlök

palsternacka

morot

rotselleri

fänkål

färsk ingefära

buljong

linser

kanel

cayennepeppar (bara lite grann, var försiktig!)

chilipulver (också bara lite grann)

fräs lök, vitlök, palsernacka, morot, rotselleri, fänkål. Tillsätt vatten, buljong och ingefära. Låt koka tills allt är mjukt. Mixa och tillsätt linser och kryddor. Låt puttra tills linserna är mjuka. Servera med turkisk yoghurt och garnera med paprikapulver.

söndag 5 oktober 2008

Petit choux med vit chokladcréme och björnbär




Linnéa lagade själva petit chouxerna efter ett recept i vår kokbok. Sen gjorde vi en chokladcréme av vit choklad och créme fraiche som vi fyllde petit chouxerna med och toppade med vilda björnbär från landet. mums!



Ett väldigt lättbakat bröd



Gott med röra till soppa



Ingredienser
vatten 37 grader (0,5-0,7 liter)
jäst (typ 15 gram)

grahamsmjöl, rågmjöl, kli, havregryn (typ två av dessa sorter)

vetemjöl
salt

olivolja

blanda vatten och jäst. Blanda därefter i ett par grövre mjöler och salt, och sedan vetemjöl tills degen är smidig (undvik att ta för mycket mjöl för då blir brödet torrt). Smörj in degen med olivolja och låt den jäsa ett par timmar (gärna på en lite varmare plats). Själp upp degen försiktigt. Skär bitar av den och lägg på en plåt. Grädda i 250 grader tills de får fin färg.

Nu e det höst - höst betyder soppa!

Broccoli- och rotsellerisoppa
gul lök
vitlök
broccoli

rotselleri
buljong

vitt vin

timjan

salt

peppar

vatten

garnera med parmesan och persilja

fräs, späd, krydda, puttra mixa... svårare än så är det inte...