fredag 30 maj 2008

Chokladtryffel, igen



Gårdagens chokladtryffel slank ner idag också,
denna gång med rabarbersås på toppen

Öppen lasagne med tomat, broccoli, halloumi och kantarellsås

Tryck här för recept på pasta. Strimla inte pastan utan ha den bara i långa sjok.

Kantarellsås: Ingredienser
kantareller
grädde
vin
buljong
salt
peppar
olja med karljohansmak

Ångad tomat och broccoli: Ingredienser
tomat
broccoli
flytande honung
salt
olivolja

värm upp olivolja och tomat, ringla över lite honung och salta lite grann. Lägg i broccoli och låt stå en kort stund på låg värme. Akta så att inte tomaten blir överkokt och mosig.




Vecka pastan och varva med sås och tomat/broccoli-blandningen, lägg stekta halloumistavar på toppen! Både smakligt och gott!

Soppa på rotselleri, purjo och palsternacka



Ingredienser
purjo
palsternacka
rotselleri
buljong
grädde
citron
timjan
peppar

garnering
rostad hasselnöt
gräslök

Koka, mixa, garnera...






Chokladtryffel med rabarbergrädde

Detta var en superb anrättning om jag får säga det själv. Chokladtryffeln blev perfekt men rabarbergrädden behöver nog modifieras. Jag skulle egentligen vilja göra en slät rabarbercreme, eller kanske mousse, ska jobba lite på det.



Chokladtryffel: Ingredienser (typ 4-6 portioner)
en klick smör
lite grädde
125 gram mörk chokald (60%)
hallonlikör



smält smör i kastrullen och tillsätt grädde så att det kokar upp. Ta bort från plattan och rör i chokladen tills att den smälter. Tillsätt likören sist (alkoholen skall vara kvar, den kokar vid ca 70 grader). Häll upp i något trevligt (äggkopp, espressokopp, likör- eller snapsglas) och ställ i kylen ett tag tills den får en lagom hård konsistens (man kan fuska lite och ställa in den i frysen ett litet tag, risken är då att den blir lite hård i kanterna, så inte för länge!).

Rabarbergrädde får jag ta och lägga ut när jag har ett bättre recept, detta var inte optimalt men gott ändå!



torsdag 29 maj 2008

Grönkålspesto med soltorkade tomater


Ingredienser
hackad grönkål
hackade eller stötta nötter (mandel, cashewnötter eller valnötter)
soltorkad tomat
olivolja
flingsalt
peppar
vitlök

Behöver nog ingen förklaring...

söndag 25 maj 2008

Quesadillas med champinjoner "al ajillo" och broccolisallad

Quesadillas är en enkel och mycket god anrättning som kommer från Mexico. Denna hade jag bara ost i men det går bra att ha till exempel stekt lök eller paprika i. Det är bara att lägga ost i ett tortillabröd och vika det på mitten och sedan steka på båda sidor så att osten smälter.



Champinjoner al ajillo
champinjoner
vitlök
chili

stek i olivolja



Broccolisallad
broccoli (kokt endast någon minut)
tomat
sallad (blandade sorter)
kidneybönor
rostade solrosfrön

lördag 24 maj 2008

midnattspizza, eller kanske snarare focaccia

Hemsläntrandes på fredagskvällen kände vi oss lite hungriga och jag satte igång att slänga ihop en pizza vilket i slutänden snarare blev en focaccia. Mycket trevlig och mycket knaprig blev den. Sen slog vi oss ned i soffan och tittade på fyra avsnitt av "var faan är mitt band".


Ingredienser: deg
vatten
lite jäst
vetemjöl
lite grahamsmjöl
lite bakpulver

Vi hade ju inte så mycket tid att vänta på jäsning så därav bakpulvret... blev bra, jäste upp fint i ugnen.

Pålägg
olivolja
vitlök
salladslök
färska örter
färsk tomat
flingsalt
peppar

Kavla ut degen, ringla på rikligt med olivolja och fördela över degen. Pressa på ett par vitlöksklyftor och sprid ut. På med tomat, salladslök och örter. Salta och peppra. In i ugnen på hög värme 275 grader.



torsdag 22 maj 2008

En till pizza i Akalla

Andra försöket gillt!!! Denna gång blev den stenugnsbakade pizzan en vacker skapelse som fick det att tåras i en liten amatörkocks öga. Surdegen visade sig som gjord för ändamålet och pizzan lossnade, om än motvilligt, från kartongbiten som jag använder till bakspade. Hemligheten låg i mycket mjöl och att pålägget lades på i sista stund innan degen skjutsades in i ugnen så att inte degen mojsar till sig och klibbar fast. En fördel är också att inte göra en alltför tunn deg.


tomatsås på krossad tomat, vitlök, färsk oregano, flingsalt, buljong och olivolja


Degen är gjord på surdegsgrund, vildjäst, salt, vetemjöl special
och lite rågsikt, fick jäsa några timmar


Det lyckade resultatet med ost, färsk tomat, sparris, oliver och kapris

lördag 17 maj 2008

Franskt tema med brorsorna



Fänkålssoppa: Ingredienser

fänkål
rotselleri
vitlök
lök
citronsaft
örtsalt
peppar

Koka, mixa, krydda...



Örtbiffar med potatisterrin, primörer och sås på murklor

Potatisterrin: Ingredienser
potatis
lite rotselleri
peccorino
salt
peppar

Skiva potatis och rotselleri fint, blanda med peccorino, salt och peppar. Grädda i ugn i 175 grader ca 1h i en välsmord form. Lägg under press under natten. Stek i smör och värm i ugn innan severing.

Örtbiffar: Ingredienser
gröna linser (kan överkokas något)
kikärtor
örter (jag hade basilika, oregano, timjan, dragon och fänkål)
grönsaksfond
lite olivolja
ströbröd
potatismjöl
salt
peppar

Mixa linser och kikärtor lite slarvigt så att det blir lite bitar kvar. Hacka örter och blanda i. Häll i lite olivolja och grönsaksfond, salta, peppra. Blanda i ströbröd(ganska mycket) och potatismjöl(ganska litet) tills det blir en fast och bra form. Stek tills de får fin färg.

Sås på mörklor: Ingredienser
lök (2st)
rödvin
soja
murklor
peppar
buljong
smör

stek lök i rikligt med smör tills den får fin färg. Mixa, och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Använd rikligt med rödvin som får koka bort.

Servera med primörer



Glace au four

Denna rätt gjordes av Linnéa, smakade ypperligt!!!

Sockerkaksbotten (utan smör och bakpulver)
glass, rostade hasselnötter, chokladsås
maräng - vispad äggvita med socker och lite lite salt

sockerkaksbotten underst, glass och tillbehör sedan, täck noggrannt med marängsmeten. Grädda mitt i ugnen med över-grillvärme. Det går fort, så håll koll på marängen!


Kalle Leppinen!

torsdag 15 maj 2008

God mat mättar ofta liten Leinux

Nu var det dags att smörja kråset igen. Vi slog på stort med en trerättersmiddag. Eftersom att jag är inne i en pastamani så kunde jag inte hålla mig ifrån pastamaskinen. Det blev spenatpasta med en angenäm vitvinssås med getost. Egentligen var det meningen att vi skulle käka bröd med ugnsrostade tomater till förrätt men eftersom brödet behövde lite mer jästid så tog vi det efter pastan. Brödet såg först uta att bli ett misslyckande eftersom det inte jäste när det låg i jäskorgen, men när det kom i ugnen vände förtvivlan till strålande succé. Det blev kanske det bästa bröd jag bakat! Efterrätten svävade också i fara. Jag provade att fritera ost. Det har jag aldrig gjort och jag tänkte att det kanske skulle räcka med att rulla osten i ströbröd och sedan fritera den - icke sa nicke... det gick inte... den smälter ut i oljan... Istället så tittade jag upp ett recept på nätet från Ostboden i Uppsala var det visst. Det var mycket enkelt och efterrätten blev något av en smaksensation




Pasta:
Pastan gjordes ungefär som vanligt men jag hade i hackad spenat som jag körde tillsammans med ägg och lite mjöl innan jag tillsatte resten av mjölet. Den fick fin färg och lite av pastan genomgår just i detta nu ett torkningsprojekt, vi får se hur det slutar...



Pastasås
Ingredienser:
gul lök
röd lök

fänkål

grädde
buljong

getost (eller feta)
vitt vin
broccoli

salt

peppar

Hacka och stek gul och röd lök. Tillsätt hackad fänkål. Tillsätt vin och buljong. Sänk värmen och langa i grädden och sedan getosten. Salta och peppra efter behag. Innan servering så läggs broccolin ovanpå såsen och ångkokas med locket på.


Den nya vildjästen verkade lite trög men brödet jäste upp fint i ugnen



Rostade småtomater
Ingredienser
tomater (helst små och av god kvalitet)
flingsalt
färska örter
olivolja

Hur man gör verkar ju ganska uppenbart- lägg tomater i form, släng på det övriga och in i ugnen.



Friterad Camembert med björnbär

Jag hittade receptet på nätet och det var tydligen från Uppsala Ostbod ursprungligen. Björnbären får jag tacka farmor för.
Rulla osten i mjöl, sen i ägg och sist i ströbröd - sen är det bara att fritera! se till att paneringen täcker osten, annars rinner den ut och så står man där med lång näsa.

onsdag 7 maj 2008

Indiskt bröd på gotländsk sten

Linnéa hade begärt naanbröd så naanbröd blev det. Sin vana trogen hade hon klippt ut och lagt fram ett recept. Detta är en procedur hon brukar ägna sig åt. Hon lusläser tidning efter tidning efter något som hon vill äta och sedan läggs receptet någonstans där det kan bli upptäckt, exempelvis på bänken i köket, på kylskåpet eller på tangentbordet. Det är sällan som jag orkar föjla recept men denna gång gjorde jag det nästan helt och hållet (jag använde givetvis inga mått, det gör jag i stort sätt aldrig). Receptet var från DN (det går säkert att hitta på hemsidan om någon skulle vara sugen). Jag lät det dock jäsa betydligt längre, 3 timmar istället för 1 timme och så har jag ju bakstenen som ger brödet fin yta.







tisdag 6 maj 2008

Färsk pasta till tisdagslunch

Var förbi hos far min och hämtade en pastamaskin som han hade stående. Den har nog aldrig använts förutom någon gång då jag försökt göra pasta för en sisådär 3-4 år sen. Det gick inte särskilt bra den gången och bränt barn skyr ju elden. Men efter några år och många pastabak för hand så tänkte jag att jag skulle ge den en chans och det visade sig vara ett lyckat drag. Jag tror jag har förstått pastadegens innersta natur.

Ingredienser: pasta
ägg (typ knappt ett ägg per person)
liten skvätt vatten (gör pastadegen smidigare men för mycket gör att den inte blir så fast)
mjöl (durum + vetemjöl special, 80/20%)
olivolja
salt



Mixa ägg, vatten, olivolja, lite mjöl och salt. Tillsätt sedan mjöl lite i taget tills massan blir grynig. Om degen är en klump är det för lite mjöl och om det inte går att lätt trycka ihop degen så är det för mycket mjöl (kan regleras med lite vatten)




Degen knådas sedan ihop så att den blir slät och fin och läggs i en lätt fuktad handduk för att den inte ska torka (den torkar annars väldigt fort och blir då svårhanterlig). Pastan får bättre spänst om den knådas ett tag, ca 10 minuter kan rekommenderas.




Inte så vidare värst svårt faktiskt när degen har rätt konsistens. Ett tips är att inte göra allt för mycket pasta åt gången. Platta ut en liten klump pasta. Mjöla lite om det behövs men inte för mycket för då får inte valsarna tag i degen. Börja på det tjockaste, dubbelvik och gör om några gånger. Sen går det bra att minska avståndet mellan valsarna vart efter och sluta att vika degen.



Ingredienser: Pastasås
persilja
champinjoner
tomat
vitlök
avokadoolja
salt
peppar

Stek champinjoner och vitlök. Ställ av från spisen. Langa i pastan och tomat. Ringla över avokadoolja (går naturligtvis bra med nästan vilken god olja som helst), salta och peppra.

Kalle Leppinen!

lördag 3 maj 2008

Ett bröd blir till

För några dagar sen satte jag igång en surdeg av min surdegsgrund vilken jag spetsade med lite vildjäst. Den knådade jag ihop till en deg igår och idag så knöt jag ihop säckan och åstadkom ett bröd av denna. Jag ska erkänna att jag inte smakat på brödet i skrivande stund men det ser väldigt gott ut.

Steg 1 Surdeg
lite surdegsgrund
en skvätt vatten
lite rågmjöl
en liten skvätt vildjäst (går bra med ett uns vanlig jäst)


Rör ihop och låt stå en dag eller två

Eftersom vildjästen och surdegsgrunden stått i kylen ställde jag in dem i ugnen en liten stund på 30-40 grader så att de piggnade till lite

Steg 2 Deg
surdegen från steg 1
riven potatis
typ en halv liter vatten
mjöl (jag hade vetemjöl special och rågsikt)

salt

blanda vatten (lite varmt och skönt) och surdeg först och blanda sedan i mjöl och salt. Degen ska inte bli för torr utan vara lite kletig. Mjöla händerna emellanåt istället för att tillsätta en massa mjöl. Knåda ganska länge (kanske 10 minuter, eller mer om du tycker det är roligt, eller mindre om du tröttnar och får kramp i skulderbladen). Gnid in degen i olivolja och lägg i en bunke och täck över denna med något som finns till hands. Olivoljan gör att skorpan inte torkar och blir hård. Degen är klar när den har blivit typ dubbelt så stor, jag lät den jäsa över natten.

Steg 3
degen från igår
hasselnötter

valnötter


Mjöla händerna och knåda försiktigt i nötterna. Låt degen jäsa ett par timmar, den är färdig när den blivit stor och spänd. Jag lät min jäsa i jäskorg. Grädda sedan i ganska högtemperatur. Släng i ett par isbitar i botten av ugnen för att få en härligt knaprig yta. Det där med ugnstid har jag inte riktigt kläm på. Denna deg var inne tills den såg fin ut och hade en hård botten. Det går också bra att sticka in något i degen och se om det blir kladdigt eller om det blir torrt (kladdigt är ofärdigt, torrt är färdigt).